Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dźwięk bezprzewodowo z laptopa do amplitunera

romi81
-
-
Kontaktowanie:
Dźwięk bezprzewodowo z laptopa do amplitunera

Postautor: romi81 » 2 wrz 2007, o 12:54

Proszę o pomoc w znalezieniu pomysłu...ewentualnie jakiegos gotowego rozwiazania. Chcialbym aby urzadzenie bylo jak najmniejsze - w lapciu podlaczone do wyjscia sluchawkowego (jack) - zasilanie zeby pobieralo ze zlacza USB...
W amplitunerze wejscie AUX (2x chinch)...zasilanie urzadzenia odbiorczego - zwykly zasilacz...
Transmisja dźwięku najlepiej poprzez BlueTooth...jak nie to IR.
Prosze o rady... (zasieg kilka metrow)
pozdrawiam

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 2 wrz 2007, o 18:23

ponieważ piszesz o amplitunerze to czy słyszałeś o czym takim jak FM transmiter. Na allegro do kupienia nawet za 10zł podłaczasz do wyjścia w karcie muzycznej i mozesz słuchać na zwykłym radiu FM na dowolnie ustwionej częstotliwości.
Co Ty na to?

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 2 wrz 2007, o 18:47

Pomysł dobry bo myślałem o tym samym...
Za 15 zł kupujesz na allegro bluetooth na USB do laptopa i już masz połowę sukcesu...
... ale problem w tym że nie ma (albo nie wiem) takiego ustrojstwa żeby odbiornik bluetooth zamieniał sygnał na 2xchich do podpięcia do wieży...

Są słuchawki wysokiej jakości (stereo) z odbiornikiem bluetooth ale to koszt powyżej 200zł i trochę przeróbek...

Blutka na USB przy moim laptopie używam do łączności z komórką i odbiornikiem GPS (nawigacja) a audio do wieży pozostaje mi..... niestety kabelkiem. :611:

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 2 wrz 2007, o 19:10

Ale to nie chodzi o bluetooth. Bo ja też o takim czymś nie słyszałem.
Tu chodzi o zwykły nadajnik FM stereo np cos takiego
http://allegro.pl/item227976622_m3_supe ... _mp4_.html

To jest przykład bo są też inne.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 2 wrz 2007, o 20:50

No niby tak... ale z 10 zł dobrej jakości dźwięku się nie wyciągnie... chyba :609:

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 3 wrz 2007, o 04:53

Ja mam coś takiego bo tez lubię słuchać na czymś lepszym niż proste głośniczni od PC i powiem szczerze że jakość jest dośc dobra. przecież to służy tylko do modulacji i nadawania a całą resztą zajmuje się wzmcniacz w sprzęcie HiFi.

romi81
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: romi81 » 3 wrz 2007, o 14:12

Witam
Mam pytanie - jak ma sie zastosowanie takiego modulatora FM do zajetosci pasma FM (bez zezwo;lenia) - czy moc teog nadajnika jest na tyle mala, ze nie powoduje zaklocen np. u sasiada?
P.S. Bluetooth na USB w kompie juz mam... wiec chodzi glownie o odbiornik sygnalu

romi81
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: romi81 » 3 wrz 2007, o 14:16

ale ogolnie fajne urzadzonko i dosc tanie... bede sie musial nad nim zastanowic.. i jeszcze przerobic to zasilanie, zeby pobieral z portu USB...
dzieki
i w razie nowych pomyslow prosze o jakies info

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 3 wrz 2007, o 18:20

A powiedz tak szczerze kolego czego ty oczekujesz. Taniego rozwiązania czy jakiegoś połaczenia szyfrowanego bo to to musisz sobie sam wykombinować. Bo to chyba tak sie nie da aby było i tanio i bezpiecznie.
To nie jest tak że będziesz zakłócał sąsiadom. Bo musisz tak dobrać obie częstotliwośc aby nie było na niej nic (zadnej stacji). A jak chcesz mieć połączenie szyfrowane to tylko coś innego ale raczej tanio nie będzie.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”