Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięjak zwykle potrzeubuję rady
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
pisałem już wcześniej o moich problemach z odpalaniem kompa...kiedy to w POST zamiast WDC bios wykrywa mi UDA itp... tymczasem dziś miałem jeszce lepszy przypadek..któryś z was pisał że taśmy są do wymiany... poprawiłem taśmy niby wszystko zadziałało ok...ale...w trakcie pracy usłyszałem charakterystyczny dzwięk wyłączanych dysków po czym komp sie zrestartował i nie widział już żadnego dysku... i teraz moje pytanie brzmi: zasilacz?okablowanie zasilające? czy może coś z płyta główną?? po przemienieniu wtyczek zasilających niby jest OK ale ostatnio do tego jeszcze doszły problemy ze stacją DVD.. podejrzewam tu zasilanie... komp szczęśliwie jeszcze jest na gwarancji ale może podpowiecie mi co jest przyczyną tego typu "tragedii"
mulkey... w zasadzie nie o to dokładnie chodzi... bo widzisz mam podpięte dwa dyski i w pewnym momencie nie widzi żadnego dysku ani nawet nagrywarki... Jeśli już je widzi to z błędną nazwą i po jakimś 10 resecie zaczyna je widzieć tak jak trzeba.... Dżwięków dziwnych z siebie nie wydaje, jego praca jeśli już chodzi tez nie jest niczym zakłócona... tylko czasem zasilanie im zniknie...Dyski te są też o wiele nowsze od tych o których pisali panowie na tamtym forum... Tak przy okazji... na jednej z partycji drugiego dysku notorycznie wręcz mam błędy.. Przed odpaleniem windowsa, system sprawdza spójność danych itd... partycję tą niejednokrotnie musiałem formatować gdyż w pewnym momencie pliki będące na niej zaczynały być dla windowsa "nieczytelne lub uszkodzone".. czyżby partycja była walnięta?
Czy masz mozliwosc podpiecia i popracowania na innym dysku. Zrob test, zainstaluj system na innym (tylko odlacz biezace dyski). Jak dalej beda problemy sugerowac to bedzie uwalenie kontrolera na plycie, jak nie bedzie... albo walniecie dysku, albo problemy ze wspolpraca dysk - kontroler. Co to za dysk (wielkosc) i komp - co prawda raczej wykluczam taka mozliwosc, bo piszesz ze komp jest na gwarancji wiec raczej nowy, ale wszystko jest mozliwe... wiec moze problem starej plyty ze wspolpraca z nowym dyskiem (plyta sprzed 3-4 lat, dysk pow. 130G). Ech... ale wowczas problem tez bylby od poczatku, a nie pojawil sie nagle.
Płyta główna P4M80-M7 -chipset VIA, graf-ATI radeon 9200, proc- Intel Pantium 4 HT 3,0GHZ, dyski: WDC1600JB-00GVA0 i Excelstor Callisto80GB(ten był w zestawie) ATA, 2x512MB DDR... chyba rzeczy typu dźwięk nie muszę podawać, bo wątpię żeby miało to coś wspólnego..
Większy dysk dorzuciłem rok temu bo to coś, co było w zestawie to ani trochę nie nadawało się do współpracy....i problemów w sumie nie było długo żadnych...dopiero jakoś ze dwa miesiące temu zaczął niedomagać...na początku tylko raz nie mógł poprawnie odczytać sprzętu, potem trwało to coraz dłużej....teraz zaczyna się robić tragicznie.. Prawdopodobnie i tak jedynym wyjściem będzie serwis, jednakże najpierw- zanim pozbawią mnie mojej "czarnej skrzynki" na pare tygodni- wolałbym spróbować wszystkiego innego
Większy dysk dorzuciłem rok temu bo to coś, co było w zestawie to ani trochę nie nadawało się do współpracy....i problemów w sumie nie było długo żadnych...dopiero jakoś ze dwa miesiące temu zaczął niedomagać...na początku tylko raz nie mógł poprawnie odczytać sprzętu, potem trwało to coraz dłużej....teraz zaczyna się robić tragicznie.. Prawdopodobnie i tak jedynym wyjściem będzie serwis, jednakże najpierw- zanim pozbawią mnie mojej "czarnej skrzynki" na pare tygodni- wolałbym spróbować wszystkiego innego