Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Odbiorniki GPS ze złęczem PS/2 ?

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:
Odbiorniki GPS ze złęczem PS/2 ?

Postautor: Sławek5 » 18 sie 2007, o 05:56

CZeść.
NA allegro lub w innych sklepach dostępne są odbiorniki GPS ze złączem PS/2.
Czy spotkaliście się (albo wiecie gdzie zdobyć) coś na temat wymiany danych z tym odbiornikiem.
Próbuję go podłączyć do uC. Najprościej byłoby mi użyc jakieoś z RS232 ale nie są już dostępne, przy najmniej w przyzwoitych cenach.
Są też dość tane z USB, ae tego chyba nie da rady podłączyć do uC?
Pytałęm u sprzedawców czy mają coś na ten temat (z PS/2) ale chyba za bardzo nie wiedzą o co chodzi.

CZy możecie coś doradzić?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 18 sie 2007, o 12:11

To jest RS'ka wlasnie, tylko nie pamietam teraz ulozenia syganlow. Poszukaj w necie. A jesli udalo by mi sie natknac na swoje materialy to dam znac.

Ps. A czemu z USB mialo by sie nie dac podlaczyc do UC?? Wszystko sie da, tyle ze wymagalo by to postawienia hosta usb :619:

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 18 sie 2007, o 15:16

Wiesz szukałem w necie coś o tym, ale albo nie umiem szukać alebo co. Bo nic na ten temat nie znalazłem. Hosta nie postawię trochę za skomplikowane, natomiast PS/2 może być OK. Ale jak to jest że Ps/2 to przecież co innego niż RS232 (chodzi o protokół bo napięcia to inna sprawa). Przecież przy PS/2 z tego co pamiętam jest inny protokół transmisji jest linia CLK i DATA, a RS232 jest Transmit Data i Receive Data, czyli dwa oddzielne.
Jak byś coś znalazł to będę bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 18 sie 2007, o 16:07

Hmm... moze akurat widziales inna wersje. Ta ktora katowalem miala tylko zlacze ps/2, przystosowane do jakiegos tam palma, zas transmisja to bylo wlasnie rs232.

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 18 sie 2007, o 18:18

To musi być to samo bo opis tam jest taki jak Ty opisujesz.
Więc jak byś coś znalazł to daj znać.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”