Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilanie wzmacniacza samochodowego w domu.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
[center]Witam[/center]
Było już bardzo dużo tematów tego typu.. Lecz każdy twierdzi co innego o zasilaniu wzmacniaczy samochodowych w domu.. Iż jestem nowy na tym forum i w ogóle zaczynam dopiero zabawe ze sprzętem audio... Aktualnie zaczynam od skołowania jakiegoś zasilania pod wzmacniacz samochodowy. Mam jakiś zasilacz od CBR (Zasilacz ZCB 3, 13,8 V 3 A) Zasilacz komputerowy (SI-X145M2, na rozpisce pisze, że na +12 idzie 3A) i Mam zasilacz w swoim komputerze na który idzie +12 15A. I chciałbym zapytać czy uciągnął by któryś z nich jakiś mały wzmacniacz samochodowy? Zadaje to pytanie ponieważ każdy mówi co innego.... I jaki wzmacniacz polecacie do domu? Proszę o ODP.
Z górki THIX
Było już bardzo dużo tematów tego typu.. Lecz każdy twierdzi co innego o zasilaniu wzmacniaczy samochodowych w domu.. Iż jestem nowy na tym forum i w ogóle zaczynam dopiero zabawe ze sprzętem audio... Aktualnie zaczynam od skołowania jakiegoś zasilania pod wzmacniacz samochodowy. Mam jakiś zasilacz od CBR (Zasilacz ZCB 3, 13,8 V 3 A) Zasilacz komputerowy (SI-X145M2, na rozpisce pisze, że na +12 idzie 3A) i Mam zasilacz w swoim komputerze na który idzie +12 15A. I chciałbym zapytać czy uciągnął by któryś z nich jakiś mały wzmacniacz samochodowy? Zadaje to pytanie ponieważ każdy mówi co innego.... I jaki wzmacniacz polecacie do domu? Proszę o ODP.
Z górki THIX
A czy napisałem coś nie tak? Bo nie wiem o co Ci chodzi...Heh mówie, że zaczynam..
1. Po co Ci samochodowy wzmacniacz do domu? To jest głupota i strata czasu, bo te radia samochodowe nie mają tak dobrych parametrów jak DOBRE wzmacniacze klay Hi-Fi.Więc teraz pora na wybranie i dobranie wzmaha na potrzeby domowe... Co polecacie? Czytałem, że koło 100 watt wystarczy spokojnie do domu? A co z firmą, marką, modelem?
Poza tym dochodzi kombinowanie z wydajnym i sztywnym zasilaczem co jest dosyć kosztowne, więc po co to komu?
Gdyby to było lepsze to każdy by sobie kupił wzmacniacz samochodowy do domu, a wzmacniacze "domowe" poszły by do lamusa.
Chyba, że masz taki kaprys i chcesz mieć za wszelką cenę taki wzmacniacz w domu to kup sobie transformator 11V≈ o wydajności prądowej 10-15A, mocy 200W i masz gotowe...
Tylko zobacz ile Cię to wyniesie - jak dla mnie to jest przerost formy nad treścią
2.Prawdziwe samochodowe "magiczne 100W" kosztuje naprawdę nie małe pieniądze więc po co płacić za wzmacniacz 300-400zł a te Chińskie podróby ze scalakami po 25W to jest śmiech na sali... Ja mam w domu wzmacniacz samochodowy 1600W po rozebraniu go okazało się, że tam są zwykłe monolity po 10zł o mocy kilkunastu Watów.
Ale co? 1600W jest napisane to efekt jest! Szkoda tylko tych naiwnych i oszukanych ludzi, ale ich sprawa.
3. Firma, marka... znane i szanowane firmy które zajmują się swoja profesją od lat, nie trudno je znaleźć w sieci...
Miałem na myśli, że dopiero zaczynam budować moje audio do domu. (Aktualnie mam wieże samsunga 2 x 30 watt, tylko jakoś mi sie nie widzi, żeby to miało te 30 wat na kanale...)A czy napisałem coś nie tak? Bo nie wiem o co Ci chodzi...
Po to mi potrzebny, bo myślałem, że mnie to tanio wyniesie...1. Po co Ci samochodowy wzmacniacz do domu? To jest głupota i strata czasu, bo te radia samochodowe nie mają tak dobrych parametrów jak DOBRE wzmacniacze klay Hi-Fi.
Poza tym dochodzi kombinowanie z wydajnym i sztywnym zasilaczem co jest dosyć kosztowne, więc po co to komu?
Gdyby to było lepsze to każdy by sobie kupił wzmacniacz samochodowy do domu, a wzmacniacze "domowe" poszły by do lamusa.
Chyba, że masz taki kaprys i chcesz mieć za wszelką cenę taki wzmacniacz w domu to kup sobie transformator 11V≈ o wydajności prądowej 10-15A, mocy 200W i masz gotowe...
Tylko zobacz ile Cię to wyniesie - jak dla mnie to jest przerost formy nad treścią
Wiem, że takie podróby co pisze np 4 x 1000 watt (mój kolo kupił) nie mają tej mocy ale jednak ciągnie ponad 1500 watt bez zastrzeżeń..2.Prawdziwe samochodowe "magiczne 100W" kosztuje naprawdę nie małe pieniądze więc po co płacić za wzmacniacz 300-400zł a te Chińskie podróby ze scalakami po 25W to jest śmiech na sali... Ja mam w domu wzmacniacz samochodowy 1600W po rozebraniu go okazało się, że tam są zwykłe monolity po 10zł o mocy kilkunastu Watów.
Ale co? 1600W jest napisane to efekt jest! Szkoda tylko tych naiwnych i oszukanych ludzi, ale ich sprawa.
Nie mówie o sieci... (ale mogło by być w sieci) Moge to zakupić w sklepie lecz musze znać model...3. Firma, marka... znane i szanowane firmy które zajmują się swoja profesją od lat, nie trudno je znaleźć w sieci...
Teraz to ja zastanawiam się czy wogóle sie pchać w ten wzmacniacz... Może lepiej kupić sobie jakiś zestaw 5 + 1 albo 12 + 1 albo coś..
Możesz napisać jakiej "Chińskiej" firmy jest ten wzmacniacz? 1,5kW to dosyć sporo.Wiem, że takie podróby co pisze np 4 x 1000 watt (mój kolo kupił) nie mają tej mocy ale jednak ciągnie ponad 1500 watt bez zastrzeżeń..
A jakie głośniki pod to ma?
Wiesz jaka duża musiałaby być przetwornica zasilająca taki wzmacniacz?
P.S. Szczerze pisząc to śmieszy mnie te 4x1000W a Ty piszesz mi, że 1,5kW idzie... Coś mi tu nie gra...
Napisałem, że ma tylko 1500 watt podpięte pod tym.. Nie wiem dokładnie ale to jest Blautech coś w tym stylu i pisze na obudowie 4 x 1000 watt, a pod to podpioł tube 400 watt jakiś tam subofer też 400, 2 półki basowe po 200 watt i 4 głośniki w samochodzie po 100 watt. A podpioł tylko tyle, bo tylko tyle ma
A gra to zaje...biście.. Dodam, że to podłączone jest w mercu i pod jakieś tam radio (modelu nie znam) A wracając do tematu to co mam zamontować do domu? Żeby w miare dobrze grało i w kasie około 300 zeta. Co polecacie?
P.S Niech jasny sz..lak trafi ten zasilacz od CB radia
( Podpiołem pod niego radio takie grało grało aż strzeliło coś raz drugi aż głośnik mi wywaliło i dymek poleciał ehhhhhhhhh
Juz by było po wzmacniaczu ; x Ale dobrze, że to tylko radio takie troszke starsze.....

P.S Niech jasny sz..lak trafi ten zasilacz od CB radia

Do domu to poszukaj sobie czegoś tutaj:
http://www.allegro.pl/20120_wzmacniacze ... ice_to=300
Polecam firmy Harman Kardon, Rotel, starsze wzmacniacze Technics i Sony.
Co do uszkodzenia radia to bardzo dziwna sprawa, te 13,8V od CB to jest w sam raz na zasilanie takiego urządzenia.
Może coś źle podłączyłeś - jakieś zwarcia itp. ciężko stwierdzić.
Najlepiej dać na wyjście jeszcze kondensator 16V/10.000µF
http://www.allegro.pl/20120_wzmacniacze ... ice_to=300
Polecam firmy Harman Kardon, Rotel, starsze wzmacniacze Technics i Sony.
Co do uszkodzenia radia to bardzo dziwna sprawa, te 13,8V od CB to jest w sam raz na zasilanie takiego urządzenia.
Może coś źle podłączyłeś - jakieś zwarcia itp. ciężko stwierdzić.
Najlepiej dać na wyjście jeszcze kondensator 16V/10.000µF
Coś z tym zasilaczem jest nie tak... Podpiąłem dobrze jakoś w samochodzie chodziło kiedyś normalnie a tu się skopciło... Zakupiłem 2 pułki basowe po 200 watt i nie mam pod co tego podpiąć
Fakt, że moge wydać kase na wzmacniacz stacjonarny i nie martwić sie o zasilanie ani nic, lecz te 200 zeta na wzmaha to troszke za drogo jak na mnie... Fakt, że mam jeszcze zasilacze z pc i może by to wzmaha uciągneło lecz nie wiem... Może da sie na czymś sprawdzić czy by uciągneło wzmacniacz.. Może podpiąć inne radio pod zasilacz z pc i pograć troche na nim... Albo nie wiem...