Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

protel 99se

Awatar użytkownika
krzysztof808
-
-
protel 99se

Postautor: krzysztof808 » 11 sie 2007, o 12:58

witam pytanie jest kierowane dla użytkowników programu protel 99 se z kąd macie taki program czy można go kupić za ile :632:

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 12 sie 2007, o 20:39

Ten program kosztuje kilka tys.$ (ok. 5000) choć jest już dość stary.Trial można ściągnąć choćby z www.elektroda.pl , kiedyś był na stronie producenta a także na serwerze polskiego dystrybutora (Evatronix) ale go zdjęli.Kiedyś Evatronix wysyłał na płytach i taką płytkę mam.Pozostaje ściągnąć z elektrody a po resztę uśmiechnąć się np. do mnie albo astalavisty.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 12 sie 2007, o 21:21

Evatronic sciagnal, bo sie wycofuja (wycofali) ze sprzedazy tej wersji.
Jak pisza nie jest wspierany juz od 2002 roku :607: a sprzedaja (sprzedawali) do wyczerpania zapasow.

Z tymi 5tys $ troche chyba przesadziles, ale blisko blisko.

janek1815
-
-

Postautor: janek1815 » 13 sie 2007, o 06:55

Wcale się nie pomylił jeśli chodzi o pełne środowisko Protel99SE z symulatorami itd to cena była jeszcze większa

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 13 sie 2007, o 10:43

Byla... ale w poczatkowej fazie, a po wejsciu nowszych wersji zaczely pojawiac sie tendencje znizkowe o ile pamietam. Nie sadzisz chyba ze ktos majac do wyboru P98SE (ktory jest niesuportowany od 5 lat) za 5k i DXP za powiedzmy 6-7k wybierze tego pierwszego. Na tej zasadzie to Evatronic bedzie sprzedawal 98SE do ... usranej plajty za przeproszeniem, bo nikt nie kupi 98se a zapowiedzieli przeciez sprzedaz "do wyczerpania zapasow magazynowych" :619: . Zreszta, nigdy protela nie kupowalem na wlasny uzytek wiec... :619:
... o co my sie tu spieramy... do domciu chyba nikt nie kupowal protela :599:

ROM
-
-

Postautor: ROM » 13 sie 2007, o 22:58

hmmm...do domciu ?, żeby wykonać jedną, no może dwie płytki na ruski rok i do tego jeszcze na własny użytek?.
Takim ludkom to powinni rozdawać Protela za darmo w ramach reklamy :) .
To mogłoby nawet spowodować większy ruch w interesie, bo przecież jeżeli młody człowiek opanuje taki program, to w przyszłej pracy najchętniej takiego będzie używał.

czarutek

Postautor: czarutek » 14 sie 2007, o 05:31

No i rozdają miesięcznego triala. Niestety, w normalnych warunkach, po upływie miesiąca, nie pomaga nawet format dysku ani czyszczenie jego MBRa. Trzeba włożyć inny, bo franca ściąga sobie z niego chyba jakiś serial. Trzeba dysk zmienić.
Są oczywiście metody szczepionkowe, no ale to już nie jest legal... :(

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 14 sie 2007, o 06:13

No i rozdają miesięcznego triala. Niestety, w normalnych warunkach, po upływie miesiąca, nie pomaga nawet format dysku ani czyszczenie jego MBRa. Trzeba włożyć inny, bo franca ściąga sobie z niego chyba jakiś serial. Trzeba dysk zmienić.
Są oczywiście metody szczepionkowe, no ale to już nie jest legal... :(
Legal za darmo to jest Autotrax, mocno przestarzały, pracujący jeszcze w DOS'ie ale do zaprojektowania płytki wystarczy (chyba w EDW jest dokładny opis jak go uruchomić i drukować pod XP).Ja doświadczenia z Protelem zaczynałem właśnie od niego i jak teraz znajduję na dysku projekty z Autotraxa to nie widzę specjalnych różnic w porównaniu do tego co się robi Protelem 99, oczywiście że wtedy nie robiłem płytek SMD, nie było projektowania z listą połączeń ze schematu ani symulacji (dobrze to działa w 99SE) ale płytki które teraz bym zrobił Protelem 99 robiłem tak samo Autotraxem.

Awatar użytkownika
krzysztof808
-
-

Postautor: krzysztof808 » 14 sie 2007, o 18:10

'' a po resztę uśmiechnąć się np. do mnie ''
czy mógł by pan mi coś takiego załatwić :611:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”