Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

modem speedtouch uszkodzony

goofy_tychy
-
-
Kontaktowanie:
modem speedtouch uszkodzony

Postautor: goofy_tychy » 11 sie 2007, o 09:14

Witam

pytanie jak w temacie, mam prawdopodobnie uszkodzony modem do neostrady, tylko nie umie zlokalizować uszkodzenia.
Ostatanio jak była burza, coś w nim strzeliło.
Gdy teraz podłączam modem do komputera, obie diody świecą jak zwykle na zielono, modem jest wykrywany, tylko wyskakuje komunikat, że linia ADSL jest nie zsynchonizowana, więc uszkodzenie poszło po lini TP.

Może ktoś miał podobny przypadek i coś doradzi ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 sie 2007, o 09:38

Może ktoś miał podobny przypadek i coś doradzi ?
Tak. Wymiana modemu na nowy :)

goofy_tychy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: goofy_tychy » 11 sie 2007, o 10:35

Tak. Wymiana modemu na nowy :)
Dzięki END za radę ;)

Może jakieś inne propozycje ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 sie 2007, o 10:50

Chodzi o to, że tego nie opłaca się naprawiać... Wierz mi, bo miałem podobny przypadek z moim.
Po burzy takie rzeczy są nie do naprawienia a jak już to koszt naprawy przekracza wartośc takiego modemu, więc można to nazwać "przerost formy nad treścią".
Po prostu... niektórych rzeczy już nie opłaca się naprawiać.
Zobacz po ile takie modemy na allegro są.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Re: modem speedtouch uszkodzony

Postautor: Tomasz Gumny » 11 sie 2007, o 12:27

mam prawdopodobnie uszkodzony modem do neostrady
Proponuję najpierw wpiąć inny modem, żeby sprawdzić, że uszkodzenie jest po stronie abonenta.
tylko nie umie zlokalizować uszkodzenia.
Ostatanio jak była burza, coś w nim strzeliło.
Od strony linii powinny być jakieś zabezpieczenia: warystory, dławiki, może odgromnik... Przyjrzyj się ścieżkom w okolicy gniazda telefonicznego, zrób zdjęcie strony elementów - łatwiej będzie wskazać, które warto sprawdzić. Jeśli uszkodzenie jest "głębiej" - trzeba będzie posłuchać rady Enda.

goofy_tychy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: goofy_tychy » 11 sie 2007, o 14:25

Proponuję najpierw wpiąć inny modem, żeby sprawdzić, że uszkodzenie jest po stronie abonenta.
Wpiołem inny modem, ten sam model i wszystko działa ok, więc to wina modemu
Od strony linii powinny być jakieś zabezpieczenia: warystory, dławiki, może odgromnik... Przyjrzyj się ścieżkom w okolicy gniazda telefonicznego, zrób zdjęcie strony elementów - łatwiej będzie wskazać, które warto sprawdzić. Jeśli uszkodzenie jest "głębiej" - trzeba będzie posłuchać rady Enda.
Nie mam jak zrobić zdjęć ale z tego co widziałem na płytce to tak jakby były przypalone dwa rezystory, odrazu za gniazdem gdzie wpinamy się z linia i przepalony też został element o oznaczeniu PULSE T8114 , z tego co widziałem w dokumentacji to jakiś mały transfomatorek, więcej informacji o tym elemencie TUTAJ

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-

Postautor: Tomasz Gumny » 11 sie 2007, o 20:00

na płytce to tak jakby były przypalone dwa rezystory
Jeśli są włączone szeregowo w obie żyłach linii, to są to zapewne dławiki, bezpieczniki albo... rezystory. Zwykle na czas naprawy można te elementy zastąpić kawałkiem srebrzanki. :)
za gniazdem gdzie wpinamy się z linia i przepalony też został element o oznaczeniu PULSE T8114 , z tego co widziałem w dokumentacji to jakiś mały transfomatorek, więcej informacji o tym elemencie TUTAJ
Jeśli nie znajdziesz sprawnego oryginalnego, to zapytaj w firmie Feryster czy mają jakiś zamiennik.

Wróć do „Komputery PC, laptopy, tablety i wszelkie gadżety”