Witam.
Na wstępie wszystkich serdecznie witam.
Po kilkutygodniowym śledzeniu forum nareszcie pierwsze pytanie.
Otóż po intensywnych poszukiwaniach nie moge wpaśc na pomysł jak podąłczyć wyświetlacz LCD 4x40 do procesora Atmega (np 8 - bo taki akurat mam w domu)
na allegro kupiliśmy z kolegą takie wyświetlacze.
Problem (albo nie) polega na tym ze mają one 2 wejscia Enable.
Zakładam ze jedo z nich uruchamia dwie pierwsze linie znaków itd.
Wyświetlacz jest zbudowany w oparciu o scalaki Samsunga.
Są to 2 razy S6A0069X01 oraz 4 sztuki S6A2067X01
Wyświetlacz DISPLAYTECH 404B
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięlcd 4x40 w atmega
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Re: lcd 4x40 w atmega
1. google -->> www.displaytech.com.hk/pdf/char/404b%20series-v11.PDFWitam.
Na wstępie wszystkich serdecznie witam.
Po kilkutygodniowym śledzeniu forum nareszcie pierwsze pytanie.
Otóż po intensywnych poszukiwaniach nie moge wpaśc na pomysł jak podąłczyć wyświetlacz LCD 4x40 do procesora Atmega (np 8 - bo taki akurat mam w domu)
na allegro kupiliśmy z kolegą takie wyświetlacze.
Problem (albo nie) polega na tym ze mają one 2 wejscia Enable.
Zakładam ze jedo z nich uruchamia dwie pierwsze linie znaków itd.
Wyświetlacz jest zbudowany w oparciu o scalaki Samsunga.
Są to 2 razy S6A0069X01 oraz 4 sztuki S6A2067X01
Wyświetlacz DISPLAYTECH 404B
Pozdrawiam
2. dokladnie czytamy co tam jest napisane
3. podłaczamy kabalekami z portami uC
4 .piszemy program i juz
Witam.
dzieki za szybką odpowiedź.
Oczywiście przed napisaniem postu zadałem sobie trud odszukania choćby minimum informacji o tym wyświetlaczu.
Wspomniany przez Ciebie pdf zdązyłem ścągnąć także.
Niestety nie zawiera on (a może ja nie potrafię znależć) potrzebnych informacji.
Oczywiscie nie jest tak że dostałem wyświetlacz i od razu pytam Was co i jak.
W zasadzie od rana szukam informacji na temat jego podłaczenia i nic.
Moją największą ciekawośc budzi właśnie obsługa (w bascomie) 2 wejsc Enable.
Udało mi się dotrzeć do schematu podłączenia takiego wyświetlacza do PC. Tam dwie linie Enable sa prowadzone do osobnych pinów w porcie drukarkowych. (obsługa przez Smartiego).
Natomiast nie mogę połapać sie jak to jest z obsługą w Bascomie.
potkałem sie z informacja ze HD44780 obsługuje tylko 80 znaków a moj wyświetlacz ma ich 2 razy więcej (wiec dlatego 2 osobne linie Enable)
Czy Bascom z definicji widzi takie duże LCD czy moze trzeba cos kombinować?
Czy trzeba je łączyć jakosć specjalnie?
pozdrawiam
pozdrawiam
dzieki za szybką odpowiedź.
Oczywiście przed napisaniem postu zadałem sobie trud odszukania choćby minimum informacji o tym wyświetlaczu.
Wspomniany przez Ciebie pdf zdązyłem ścągnąć także.
Niestety nie zawiera on (a może ja nie potrafię znależć) potrzebnych informacji.
Udało mi się dotrzeć do schematu podłączenia takiego wyświetlacza do PC. Tam dwie linie Enable sa prowadzone do osobnych pinów w porcie drukarkowych. (obsługa przez Smartiego).
potkałem sie z informacja ze HD44780 obsługuje tylko 80 znaków a moj wyświetlacz ma ich 2 razy więcej (wiec dlatego 2 osobne linie Enable)
Czy Bascom z definicji widzi takie duże LCD czy moze trzeba cos kombinować?
pozdrawiam
pozdrawiam
Po prostu ma dwa sterowniki, które mają wspólne wszystkie wyprowadzenia poza E (te są osobne) Taki wyświetlacz należy traktować jako dwa niezależne wyświetlacze. Każdy kontroler należy zainicjalizować oddzielnie.potkałem sie z informacja ze HD44780 obsługuje tylko 80 znaków a moj wyświetlacz ma ich 2 razy więcej (wiec dlatego 2 osobne linie Enable)
W Helpie od Bascoma jest napisane, że obsługuje taki wyświetlacz, jednak nie doszukałem się jak się okresla drugi sygnał E.Czy Bascom z definicji widzi takie duże LCD czy moze trzeba cos kombinować?
ale jakie informacje są tutaj potrzebne? Wybierasz 8 bitowy port dla magistrali danych, i parę dodatkowych linii sterujacych i cale podlaczenie.
moze to wlasnie cale nieszescie tego Bascoma? Szukasz gotowego "sterownika" zaszytego w kompilatorze. Zalozmy ze taki jest obslugiwany, to dziala i juz jestes zadowolony. A jezeli nie dziala to nieszczescie.
Wez dokumentacje: przebiegi czasowe na magistrali, listę komend i probuj sam napisac - to wcale nie jest trudne - sterownik jest bardzo podobny do HD44780. Doświadczenia przydadza sie przy innych wysiwtlaczach np graficznych. Do obslugi potrzebne sa manipulacje na liniach portów i odliczanie opoznien - potrafisz to zrobic w Bascomie?
Tak jak napisal Radzio wysietlacz ma 2 sterowniki ( to jest napisane w dokumentacji) Wszsytkie linie obu sterowników są polaczone równolegle oporócz linii E1 i E2 wyboru sterownika. Napisz sobie na poczatek program tak jakby byl tylko jeden sterownik (E2 poprostu olej) i zobacz co i jak
Hmmm... ja się doszukałem - lcd4e2.lbx...W Helpie od Bascoma jest napisane, że obsługuje taki wyświetlacz, jednak nie doszukałem się jak się okresla drugi sygnał E.
Ogólnie , to powinno wyglądać mniej/więcej tak:
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "m8def.dat"
$lib "lcd4e2.lbx"
Dim ___lcde As Byte
'Rs = PortB.0
'RW = GND
'E = PortB.2
'E2 = PortB.3
'Db4 = PortB.4
'Db5 = PortB.5
'Db6 = PortB.6
'Db7 = PortB.7
Config Lcd = 40 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7 , E = Portb.2 , Rs = Portb.0
Const En1 = 0
Const En2 = 1
En Alias ___lcde
'start
En = En1
Cls
En = En2
Cls
En = En1
Locate 1 , 1 : Lcd "Pierwsza linia"
Locate 2 , 1 : Lcd "Druga linia"
En = En2
Locate 1 , 1 : Lcd "Trzecia linia "
Locate 2 , 1 : Lcd "Czwarta linia "
Stop
Piotrek, dziekuje za pomoc.
Z racji mojego małego doświadczenia w Bascomie nie jestem w stanie na obecna chwile napisać samodzielnie sterownika.
Dlatego prosiłem o pomoc w formie gotowca.
tomek_j
Jestem na tyle świadomym elektronikiem że odkryłem to że wyswietlacz jest "podwójny".
w zasadzie to wszystko co napisałeś jest oczywiste.
natomiast jesli nie uda się go w pełni wykorzystać z atmegami to nie będę z tego tytułu płakać, nawet przeciwnie:)
Zawsze może wylądować w kompie a do zabawy z atmegami wezmę tego którego mam w kompie obecnie. Jest mniejszy, (2x40), i nie sprawia "kłopotów" dwiemia liniami enable.
Ideą zakupu wyświetlacza 4x40 była chęc wykorzystania go w zestawie uruchomieniowym. w celach czysto edukacyjnych (jak pisałem wczesniej przygoda z Bascomem dopiero sie zaczyna)
Jeszcze raz dzięki za pomoc i
pozdarwiam
Z racji mojego małego doświadczenia w Bascomie nie jestem w stanie na obecna chwile napisać samodzielnie sterownika.
Dlatego prosiłem o pomoc w formie gotowca.
tomek_j
Jestem na tyle świadomym elektronikiem że odkryłem to że wyswietlacz jest "podwójny".
w zasadzie to wszystko co napisałeś jest oczywiste.
natomiast jesli nie uda się go w pełni wykorzystać z atmegami to nie będę z tego tytułu płakać, nawet przeciwnie:)
Zawsze może wylądować w kompie a do zabawy z atmegami wezmę tego którego mam w kompie obecnie. Jest mniejszy, (2x40), i nie sprawia "kłopotów" dwiemia liniami enable.
Ideą zakupu wyświetlacza 4x40 była chęc wykorzystania go w zestawie uruchomieniowym. w celach czysto edukacyjnych (jak pisałem wczesniej przygoda z Bascomem dopiero sie zaczyna)
Jeszcze raz dzięki za pomoc i
pozdarwiam