To może na początek się przedstawie . Mam 18 lat, jestem z Wrocławia i nazywam się Mirek

Założyłem ten temat ponieważ od niepamiętnych czasów siedzę w muzyce klubowej no i od jakichś paru lat w Dj'ce amatorskiej, (amatorskiej czyli mixuje tylko w domu dla znajomych na jakotakich imprezkach na mixerku na kompie

No więc powiem co wiem, żeby wiedzieć na czym stoimy. A mianowicie typowa kolumna składa się z obudowy, głośników (wysoko , średnio i nisko tonowe) i przetwornicy (o ile dobrze nazwałem to urządzenie przez które łączy się głośniki i od niego wychodzą kable obudowy. Każda jedna kolumna podłączona jest do wzmacniacza, który podpięty jest pod źródło dźwięku (mixer, komputer stały PC, laptop itp). To wszystko czego jestem pewien na 100%, że to wiem. A dobór głośników, elektroniki we wnętrzu kolumny, jej rozmiaru, obliczanie niezbędnych parametrów,oraz dobór wzmacniacza pozostawiam wam. Acha mam małą proźbę do wszystkich: Nie odsyłajcie mnie do stron wyjaśniających te sprawy. Bo odwiedziłem pare takowych i mimo tego że zagłębiałem się to zdobyłem wiedzę ogulnikową i pozostawiły mi one zbyt wiele niewiadomych, które nie pozwolają mi przystąpić do budowy kolumny wartej 1000 zł która się nie spali. Więc jeżeli ktoś ma pisać takowy post to niech się po prostu nie włącza do dyskusji.
PS. Chodzi mi po prostu o zrobienie z tego tematu jako takiego poradnika w tego typu sprawach