Witam serdecznie
Proszę kolegów o pomoc w naprawie TV
UNIMOR SIESTA 3 M6P1TSO z płytą bazową UPB2031
Jest zwężony obraz w pionie do środka w kształcie poduszki
Sprawdziłem D602, D603 D605, C609, 618, 606 , L601, R611 wymieniłem C610,521,522, 515, 513
na UME sprawdziłem rezystor 22R wymieniłem TDA4950
Napięcia wyjściowe na przetwornicy sprawdziłem i są prawidłowe
serdeczne dzięki za każdą sugestię
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV UNIMOR SIESTA 3
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
re geometria
cześć wojtek19 i wszystkim czytającym, napisałeś że obraz jest zwężony w pionie nie daj się zwieźć pozorom:) a co do usterki myślę że to ma coś wspólnego z którąś cewką, zazwyczaj pada "zwiera się" cewka w tym przypadku przy pinie 5 TDA o którym pisałeś więc najlepiej wymień ją na inną oraz sprawdź napięcie na 6 pinie. Na razie tyle co ci sugeruje napisz co z tego wyszło nara gres
Witaj kolego gres
Wymieniłem dławik korekcji LD-101 oraz profilaktycznie wymieniłem kondensator C864 100n.
Sprawdziłem pe-erki na module UME 2032- ich regulacja nie wywołuje zmian geometri obrazu
[ Dodano: 06-07-2007, 07:40 ]
Witam
Walczę z tym telewizorem w dalszym ciagu jak narazie bez wiekszych efektów.
Przy dokładniejszych oględzinach płyty głównej zauważyłem że jedna noga C605 9n1nF jest przydymiona. Wymieniłem go na nowy - brak efektu
Podmieniłem TEA2029 poduszka została i dodatkowo obraz zwężył się od dołu. Powróciłem do poprzedniej kości.
Proszę kolegów o wskazówki
Wymieniłem dławik korekcji LD-101 oraz profilaktycznie wymieniłem kondensator C864 100n.
Sprawdziłem pe-erki na module UME 2032- ich regulacja nie wywołuje zmian geometri obrazu
[ Dodano: 06-07-2007, 07:40 ]
Witam
Walczę z tym telewizorem w dalszym ciagu jak narazie bez wiekszych efektów.
Przy dokładniejszych oględzinach płyty głównej zauważyłem że jedna noga C605 9n1nF jest przydymiona. Wymieniłem go na nowy - brak efektu
Podmieniłem TEA2029 poduszka została i dodatkowo obraz zwężył się od dołu. Powróciłem do poprzedniej kości.
Proszę kolegów o wskazówki
witam Cię serdecznie kolego gres
wybacz za brak precyzyjnej odpowiedzi
pomierzyłem napięcia - na 6 pinie układu TDA4950 występuje 23V
wymieniłem na nowe C606, D602, D603
sprawdziłem R606 2k2
wczesniej sprawdzałem teraz wymieniłem prawie wszystkie elektrolity na UME
jak narazie była to wymiana dla samej wymiany
wybacz za brak precyzyjnej odpowiedzi
pomierzyłem napięcia - na 6 pinie układu TDA4950 występuje 23V
wymieniłem na nowe C606, D602, D603
sprawdziłem R606 2k2
wczesniej sprawdzałem teraz wymieniłem prawie wszystkie elektrolity na UME
jak narazie była to wymiana dla samej wymiany
korekcja
Witam, nie mam przed sobą schematu, ale polutuj koncówki układu scalonego na module korekcji, często sie grzeje i to jest powód, pracowałem kiedyś w serwisie unimoru, daj znać, czy to ten temat........, jak podeślesz schemat, podpowiem więcej, za to jest też odpowiedzialny dławik, ale sorki, po prostu teraz nie pamiętam.............
Witam serdecznie
Schemat znajdziesz na forum w dziale schematy ja z tego właśnie korzystam. Będzie Ci łatwiej go ściągną . Jak będą kłopoty to powiedz gdzie go podesłąć.
Na module korekcji wymieniłem TDA8145 podmieniłe ponownie D602, D603, D605, C605,606, 610
Pe-rki na module korekcji nie regulują. Sprawdziłem je po wylutowaniu na mierniku.
Serdecznie pozdrawiam Wojtek
[ Dodano: 13-08-2007, 08:30 ]
Witam i na wstępie przepraszam, że tak długo nie pisałem.
Telewizor już działa a przyczyną usterki, był uszkodzony rezystor 22 om na module UME2032, którego widać dokładnie nie sprawdziłem.
Serdecznie dziękuję za pomoc.
Zamykam temat.
Schemat znajdziesz na forum w dziale schematy ja z tego właśnie korzystam. Będzie Ci łatwiej go ściągną . Jak będą kłopoty to powiedz gdzie go podesłąć.
Na module korekcji wymieniłem TDA8145 podmieniłe ponownie D602, D603, D605, C605,606, 610
Pe-rki na module korekcji nie regulują. Sprawdziłem je po wylutowaniu na mierniku.
Serdecznie pozdrawiam Wojtek
[ Dodano: 13-08-2007, 08:30 ]
Witam i na wstępie przepraszam, że tak długo nie pisałem.
Telewizor już działa a przyczyną usterki, był uszkodzony rezystor 22 om na module UME2032, którego widać dokładnie nie sprawdziłem.
Serdecznie dziękuję za pomoc.
Zamykam temat.