Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siędiscman i adapter pod gniazdo zapalniczki w samochodzie
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam jestem zielony w te klocki i dlatego pisze tu bo mam nadzieje że ktoś mi pomoże. A wiec mam discmana Sony i przy wyjściu na zasilacz ma DC IN 4.5V oraz mam adapter Aiwa i on ma Input DC 12V/24V a Output DC 6V. I nie wiem czy to bedzie działać a boję sie podłączyć żeby coś się nie stało.
A może w szereg dwie zwykłe diody prostownicze (1N4001 czy podobne)...one zabiorą około 1.4V
ale od spodu już się robił cieplutki... więc z tymi 6V to radzę ostrożnie....
pozdrawiam,
N.
Mam starego discmana Sony, działa też na 4.5V, jak podłączałam do 5V to i owszem grał,6V może być jednak trochę za dużo, ale nie powinno się nic stać - nie daję głowy.
ale od spodu już się robił cieplutki... więc z tymi 6V to radzę ostrożnie....
pozdrawiam,
N.
witam szanowne forum i chciałbym zapytać właściciela discmana czy zasilacz proponowany ma stabilizację napięcia, bo jak nie to trzeba go ustabilizować, 6V może być ale to ostatecznie "moim zdaniem". Sytuacja ma się tak że te 4V5 jest i tak stab. przetwornicą na 5V "no chyba żeby lało" i jest na 3V3 więc proponuję sprawdizić napięcie bez obciążenia i z obciążeniem w postaci np: żarówki lub rezystora 47Ω. Jeżeli się utrzymuje poniżej 6V to będzie dobrze. Czekam na pomiary
nara gres
nara gres