Zbudowałem taki oto programatorek ze strony http://mcmcc.bat.ru/serp/
Zamiast pojemności z przedziału 0.1 - 100 mikro faradów użyłem 220mikro farada.
Próbuję odczytać pamięć w ponyprogu i ic-progu i nic. Doda zapala sie wiec chyba programator działa ale sczytywanie pamięci nie daje efektów.
Może to jest wina tej pojemności??
Chyba dobrze podłączyłem przewody do wtyczki lpt.
W którym miejscu musi być napięcie 5v. Te napięcie będzie chyba widoczne tylko przy odczycie kości pamięci.
Czy to co zbudowałem ma prawo wogóle zadziałać i sczytać mi taka pamięć 93c46. Dokładnie chodzi o GRN-001
Mam i win98 i xp. Sprawdzałem tylko pod win98 i nie chce dzialac. Niby coś odczytuje ale są same zera.
W ic-progu 1.05c jaki należy ustawić programator?? Na pewno nie jdm bo używam LPT
Moze uzyty przeze mnie przewód skrętka utp 8 żyłowa jest za długi. Ma około 2 metrów długości.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgramator pamięci 93c46
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witam nie wtajemniczając się już w szczegóły na rysunku widzę że układ zasilany jest z jednego pinu portu to może być za mało "jeżeli chodzi o wydolność prądową jednego pinu". Podłączając leda równolegle do elektrolitu dioda stabilizuje napięcie do około 2V co jest niewystarczającym dla działania pamięci i dużym obciążeniem dla portu. Na twoim miejscu zabezpieczył bym wszystkie używane piny portu zenerami 5V6 włączając zaporowo i rezystorami 100 Ω do portu wyłączając z tego linie masy. Na twoim miejscu wylutował bym tego leda. nara gres:)
Ja musze odczytać ztakiego samego scalaka binarke tylko że z laptopa ale coś programator nie chce mi czytać. Możesz mi narysować jak teraz wygląda twój programator i wartościowości części??
No i jak byś mógł to jeszcze jak masz ustawiony w biosie port lpt bo mi diodka nie chce się świecić po odpaleniu programu.
a co do rozkodowania to prześlij mi binarki 16 i 8 na e-mail to Ci podam chasło.
Pozdrawiam. iMac OSX
No i jak byś mógł to jeszcze jak masz ustawiony w biosie port lpt bo mi diodka nie chce się świecić po odpaleniu programu.
a co do rozkodowania to prześlij mi binarki 16 i 8 na e-mail to Ci podam chasło.
Pozdrawiam. iMac OSX