Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Programator pamięci 93c46

Karamba26
-
-
Kontaktowanie:
Programator pamięci 93c46

Postautor: Karamba26 » 1 lip 2007, o 12:47

Zbudowałem taki oto programatorek ze strony http://mcmcc.bat.ru/serp/

Zamiast pojemności z przedziału 0.1 - 100 mikro faradów użyłem 220mikro farada.

Próbuję odczytać pamięć w ponyprogu i ic-progu i nic. Doda zapala sie wiec chyba programator działa ale sczytywanie pamięci nie daje efektów.

Może to jest wina tej pojemności??

Chyba dobrze podłączyłem przewody do wtyczki lpt.

W którym miejscu musi być napięcie 5v. Te napięcie będzie chyba widoczne tylko przy odczycie kości pamięci.

Czy to co zbudowałem ma prawo wogóle zadziałać i sczytać mi taka pamięć 93c46. Dokładnie chodzi o GRN-001

Mam i win98 i xp. Sprawdzałem tylko pod win98 i nie chce dzialac. Niby coś odczytuje ale są same zera.

W ic-progu 1.05c jaki należy ustawić programator?? Na pewno nie jdm bo używam LPT

Moze uzyty przeze mnie przewód skrętka utp 8 żyłowa jest za długi. Ma około 2 metrów długości.
Załączniki
lpt.jpg

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 1 lip 2007, o 17:21

witam nie wtajemniczając się już w szczegóły na rysunku widzę że układ zasilany jest z jednego pinu portu to może być za mało "jeżeli chodzi o wydolność prądową jednego pinu". Podłączając leda równolegle do elektrolitu dioda stabilizuje napięcie do około 2V co jest niewystarczającym dla działania pamięci i dużym obciążeniem dla portu. Na twoim miejscu zabezpieczył bym wszystkie używane piny portu zenerami 5V6 włączając zaporowo i rezystorami 100 Ω do portu wyłączając z tego linie masy. Na twoim miejscu wylutował bym tego leda. nara gres:)

Karamba26
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Karamba26 » 2 lip 2007, o 06:33

Zrobię tak jak proponujesz. Może podlaczyc jakies zewnetrzne zasilanie, ale pod ktory z pinow

Zauwazylem ze przy czytaniu pamieci napiecie z portu lpt wynosi cos okolo 3 v wiec to moze byc wina braku mozliwosci odczytu. Mam podobny uklad do pamieci 24cxx ale na comie i on dziala poprawnie.

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 2 lip 2007, o 08:00

Może podlaczyc jakies zewnetrzne zasilanie, ale pod ktory z pinow
Na LPT nie znajdziesz zasilania. Jeżeli Twoja płyta główna posiada gniazdo Game Port, możesz pobrać napięcie +5V z 1, 8, 9 lub 15 pinu. Ja takiego nie posiadam, więc podłączyłem uC bezpośrednio do wtyku zasilającego dysk twardy.

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 2 lip 2007, o 19:59

cześć wszystkim
jeżeli chodzi o zasilanie +5V możesz wziąźć z wy USB, przeglądzjąc źródło które podałeś widzę że na wykazie elementów elektrol. jest zakresu 0.1-10µF a ty napisałeś do 100µF a dałeś 220µF, więc myślę że jak dasz 10µF będzie wystarczające. Nara gres:)

Karamba26
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Karamba26 » 2 lip 2007, o 23:26

Udalo sie odczytac ale mam cos dziwnego. potrafi ktos odczytac kod. Czytalem jako 8 bit i 16 bit

radio grundig 2841 vd

Jest ktos kto POMOZE
Załączniki
vd 2841.jpg

iMacOSX
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iMacOSX » 4 lip 2007, o 11:35

Ja musze odczytać ztakiego samego scalaka binarke tylko że z laptopa ale coś programator nie chce mi czytać. Możesz mi narysować jak teraz wygląda twój programator i wartościowości części??

No i jak byś mógł to jeszcze jak masz ustawiony w biosie port lpt bo mi diodka nie chce się świecić po odpaleniu programu.

a co do rozkodowania to prześlij mi binarki 16 i 8 na e-mail to Ci podam chasło.

Pozdrawiam. iMac OSX

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 4 lip 2007, o 18:18

siema widzę że listing kodu jest nietypowy. Możesz wogóle wpisywać kod? Jeżeli nie to w komórce adresu 0006 wpisz "00" w miejsce gdzie masz wartość "60" nara gres:)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”