Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

TV Manta 2962TXT - nie rusza WN, ale...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
TV Manta 2962TXT - nie rusza WN, ale...

Postautor: end » 29 cze 2007, o 12:17

Witam. Pomiary napięć wykazują, że napięcia są ok. B+ wynosi 115V.
TV ma 29" i teraz nie wiem czy to napięcie w gałęzi B+ jest naprawdę dobre.
Tak czy inaczej regulacja od 114V do 145V nie przynosi żadnych popraw.

TV nie wychodzi z trybu St-by, ale dziwne jest to, że jeśli zacznę dotykać końcówkami pomiarowymi miernika nóżek tranzystora kluczującego przetwornicę to nagle TV sam się odpala i wchodzi WN.
Na ekranie pojawia się "coś" tzw. efekt widokówki tj. obraz w pionie i poziomie jest zwężony na dodatek po bokach są poduszki.

Schematu od tego nie mam, rzekomo miał być to 11AK19, ale niestety nie zgadza się oprócz procesora.

Jeśli to coś pomoże to mogę podać obsadę scalaków.

Macie jakieś pomysły? Czy to może być wina uszkodzonego FTB?

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 30 cze 2007, o 23:38

cześć end mam pare pytań czy przetwornica stabilizowana jest transoptorem? gdy trafo ruszy napięcie w głównej gałęzi trzyma się normy? czy coś się mocno grzeje po paru sekundach pracy?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 lip 2007, o 13:45

cześć end mam pare pytań czy przetwornica stabilizowana jest transoptorem? gdy trafo ruszy napięcie w głównej gałęzi trzyma się normy? czy coś się mocno grzeje po paru sekundach pracy?
Witaj gres
Jak już odpali to napięcie utrzymuję się w normie, nie włączałem go na długo i nie wiem czy coś się grzeje, ale wciągu kilkunsatu sek. nie widać by coś grzało się zbyt mocno... Jest transoptor PC817.
Przetwornica jest zbudowana na TDA4605 i mosfecie SSH10N60B.

P.S. Do tego TV nie pasują sugerowane schematy 11AK19 ani 11AK37.

gres
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gres » 1 lip 2007, o 14:20

siema end , możliwe że się myle ale wygląda mi to na uszkodzenie cewek odchylania poziomego, sprawdź te uzwojenia "wizualnie też" :)

ROM
-
-

Postautor: ROM » 1 lip 2007, o 19:07

Przy takim efekcie "tunelowym" sprawdź C w kolektorze HOT-a, a także ten C połączony szeregowo z cewkami (z reguły 220-470nF/250V) .

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”