Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obsługa kart MMC lub SD

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:
Obsługa kart MMC lub SD

Postautor: Sławek5 » 29 cze 2007, o 04:34

CZeść

Potrzebuję dołączyć do uC AVR zewnętrzną pamięć EEPROM. Chcę w tym celu zastosować jakąś kartę. I teraz nie wiem co, czy MMC, czy SD. Nigdy tego nie używałem i muszę zacząć zabawę z nią jakby od początku. Czym one się róznią, i czy możecie mi powiedzieć czy były w EP jakieś opisy którejś katy, gdzie mogę popatrzeć jak ją się obsługuje (coś z przykładami obsługi)

Sławek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 29 cze 2007, o 13:12

Bylo od cho... i ciut ciut... poszukaj w archiwach.

Jesli idzie o proste zastosowania to roznicy miedzy nimi nie uswiadczysz.

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 29 cze 2007, o 18:10

Masz rację że było tego sporo. Ale jak próbuję użyc wyszukiwarki w archiwum Ep to wyskakuje tylo kilka pozycji i śa trochę nieciekawe.
A nie mam wszystkich EP poukadanych w kolejności wydan tylko są u mnie strasznie porożzucane w szafach i po kolei poszukac każdy numer to koszmar.
Czy miałbys może jakiś opis ciekawy pod ręką i możesz podać w której EP to było.

A zwłaszcza jaka jest różnica między SD a MMC?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 29 cze 2007, o 18:35

No wlasnie pod reka mam tylko tegoroczne... reszta w magazyn poszla, bo mialem niedawno remont i jeszcze nie wrocila ;/

Poszukaj "Obsługa kart pamięci FLASH za pomocą mikrokontrolerów" w archiwum... o ile pamietam to bylo dosc fajnie napisane... lacznie 7 czesci, od lutego do wrzesnia 2004.

zysiu
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: zysiu » 30 cze 2007, o 10:17

Polecam: http://elm-chan.org/docs/mmc/mmc_e.html
Na koncu artykulu masz przyklady w jezyku C do obslugi kart SD/MMC m.in. na AVR.
Sam stosowalem te przyklady na mikrokontroler ARM i musze przyznac, ze dziala to wysmienicie.

Wróć do „AVR/AVR32”