Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zrobić przetwornik gitarowy?

doorbell
-
-
Jak zrobić przetwornik gitarowy?

Postautor: doorbell » 18 cze 2007, o 21:14

??
Ostatnio zmieniony 18 cze 2007, o 21:15 przez doorbell, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 cze 2007, o 21:16

A czy to ma w ogóle sens? Lepiej kupić, bo z nawinięciem może być problem a i jakość pewnie nie będzie wcale lepsza od najtańszych przystawek oferowanych na rynku.
Chodzi o samo nawinięcie... czym chcesz to nawinąć?
IMHO przerost formy nad treścią...

doorbell
-
-

Postautor: doorbell » 18 cze 2007, o 21:30

No tak ale zrobienie własnymi rękoma to nie to samo co np. chińskimi :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 cze 2007, o 21:32

Warto przeczytać:

viewtopic.php?t=16807

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 18 cze 2007, o 21:51

doorbell
-
-

Postautor: doorbell » 18 cze 2007, o 22:02

Ładnie! Teraz jeszcze jak i gdzie zdobyć materiały - drut i magnes?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 cze 2007, o 22:08

Ładnie! Teraz jeszcze jak i gdzie zdobyć materiały - drut i magnes?
Drut pewnie na allegro kupisz (szpulkę) a magnesy to nie wiem, może Pi-Vo coś doradzi :)

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 19 cze 2007, o 05:32

Gdybyśmy mieszkali w USA to wszystko dostałbyś tu http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... _Kits.html
http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... Parts.html
ale niestety u nas za drogo by wyszło.Możesz napisać do merlinpickups@merlinpickups.com i poprosić o magnesy ale nie wiem czy się dogadasz.Ja dostałem ale to na innej zasdzie, chodziło o wymianę.Ja miałem coś co potrzebne było P. Zbyszkowi (właściciel MP) a sam potrzebowałem magnesów i się dogadaliśmy.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 19 cze 2007, o 05:41

Witam! Zobacz http://allegro.pl/search.php?string=Prz ... &country=1 są tam dwie przystawki po 29zł każda, lepszej i taniej nie masz prawa zrobić, wiec nie wiem czy jest sęs zawracania sobie tym głowy! Masz zamiar robić gitarę i wzmacniacz, czy już masz dechę i potrzebujesz przetwornika?
Pozdrawiam

doorbell
-
-

Postautor: doorbell » 19 cze 2007, o 18:23

No tak. Ale nie chodzi o to że mnie nie stać na przystawki, mógłbym sobie kupić oryginalne merliny na przykład. Rzecz w tym, że chciałbym potrafić i zrobić to własnoręcznie, żeby później być z tego dumnym i żeby brzmiało oryginalnie i dobrze. No wiecie :) taki bzik...

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 19 cze 2007, o 18:51

No na bzika nie ma bata! Więc nie pozostaje Ci nic innego jak tylko skorzystać z zapodanego linka Kolegi Pi-Vo, wiertarka, cztery gwoździe i do przodu,, na pewno się uda!

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 19 cze 2007, o 19:47

Nie trzeba chłopaka zniechęcać, może wyrośnie polski Seymour Duncan albo Bill Lawrence?Mi co prawda przeszło bardzo dawno temu własnoręczne nawijanie od zera ale przeróbki fabrycznych nie.Chodzi o dobieranie rdzeni, magnesów itp.Bywa że mam w gitarze przetwornik złożony z trzech różnych.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 20 cze 2007, o 05:33

Jak już koniecznie chcesz coś robić, to może lepiej zmajstruj jakąś kolumnę, albo jakiś wzmacniacz do tych przetworników, bo na tych samych przetwornikach to za wiele nie zwojujesz, może nawet dojść do tego, że tylko się zniechęcisz do tej elektroniki, a taka praca powinna Cię zachęcić, wręcz zarazić i w tedy jak to mówią już jesteś nasz!

doorbell
-
-

Postautor: doorbell » 20 cze 2007, o 19:49

Za cienki jestem w te klocki, od wzmaków i kolumn mam kolegę inżyniera elektryka - pasjonata akustyka. Za "przelew" potrafi mi pomóc w znacznym stopniu:) Mnie bardziej interesuje sama gitara jako źródło dźwięku. Uwielbiam nad gitarami pracować od stolarki po elektrykę, nawet chyba bardziej niż grać:) i pewnie lepiej mi to wychodzi:)

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 21 cze 2007, o 06:14

Też dobre hobby! Różne są zdania na temat brzmień samej gitary, spotkałem się nawet z taką, że nawet kolor gitary ma wpływ na samo brzmienie! Też bym chciał mieć taki słuch żeby nawet kolor słyszeć! Moje zdanie jest takie, że sama gitara ma o wiele mniejsze możliwości brzmieniowe, co pozostała część zestawu gitarowego, czyli wzmacniacz, kolumna! Sam rodzaj przetwornika nie wiele tu zmieni, ale przesuniecie go ciut w lewo, czy w prawo będzie miało znaczny wpływ! Tak samo jak łączenie ich w jeden, czy kilka na raz!
Ostatnio zmieniony 21 cze 2007, o 11:43 przez janek11389, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 21 cze 2007, o 09:15

Z tym kolorem to przesada choć też się spotkałem z tym że ma wpływ ale rodzaj lakieru to już tak, szczególnie w instrumentach akustycznych z pudłem rezonansowym (niektórzy eksperci w lakierze znajdują fenomen skrzypiec Stradivariusa).Ale wracając do tematu przetworników trzeba powiedzieć że mają ogromny wpływ na brzmienie całości.Wystraczy porównać przetworniki typu humbucker i single coil żeby się przekonać.Potem można porównywać różne modele tego samego rodzaju przetworników.Mając kilka różnych modeli stwierdzam że całkiem różnie brzmią.Nawet te o podobnej rerzystancji (co sugeruje podobną ilość zwojów) i z takim samym rodzajem magnesu.Polecam artykuł Krzysztofa Jarkowskiego z EP nr. 2 i 3/97 pod tytułem "Aktywne przetworniki gitarowe".Tam autor w skrócie wyjaśnia jakie są zależności między detalami konstrukcji a brzmieniem przetwornika.Gdyby było tak prosto że nawijamy jak najwięcej drutu na jak najsilniejszy magnes to istniałby jeden idealny przetwornik na magnesie neodymowym z namotanym drutem "ile wlezie" i każdy byłby zadowolony.Tak niestety nie jest i dobry przetwornik jest wynikiem wielu kompromisów.Nie moze mieć zbyt silnego magnesu bo pole magnetyczne stłumi struny, nie może mieć za dużo zwojów bo rośnie indukcyjność, impedancja i pojemności rozproszone co ogranicza pasmo od góry.Dlatego silne przetworniki nie wszędzie zdają egzamin i nie jest tak że "aby dał duży sygnał"' to już jest dobrze ze względu na takie właśnie kompromisy.Proponuję przestudiować te i inne artykuły (nie tylko autorowi tematu), potem zastanowić się jaki typ przetwornika byłby potrzebny.I wziąć się za rzeźbienie karkasu, nawijanie uzwojeń, impregnację drutu itd.Nie należy oczekiwać że za pierwszym razem efekt będzie olśniewający ale z czasem kto wie?Konstruktorzy najlepszych przetworników dochodzili do tego latami i teraz korzystając z ich rad i osiągnięć droga jest krótsza.Polecam rady jednego z największych konstruktorów przetworników http://www.billlawrence.com/Pages/Picku ... ntents.htm i nietypowe konstrukcje z opisami naszego rodzimego producenta http://www.merlinpickups.com/custom.htm

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”