Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się1-Wire
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Witam
Kiedyś napisałem sobie, napewno działa.
Pozdrawiam
Kiedyś napisałem sobie, napewno działa.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
; ******** OBSŁUGA 1WIRE AVR v1.0 **********
.equ _1wire_port=PORTB-1
.equ _1wire_bit=0
.def temp1=r16
.def temp2=r17
.def temp3=r18
.def licznik1=r19
; ---------------------------------------------------------------
_1wire_init:
cbi _1wire_port+1,_1wire_bit ; 0
sbi _1wire_port,_1wire_bit ; 0
ldi temp2,0 ; 510us
rcall delay_us
cbi _1wire_port,_1wire_bit ; 1
ldi temp2,224 ; 60us
rcall delay_us
sbis _1wire_port-1,_1wire_bit
nop ; jesli jest
ldi temp2,0 ; 510us
rcall delay_us
ret
; ----------------------------------------------------------------
_1wire_write_byte:
ldi licznik1,9
przesun: dec licznik1
breq skoncz
ror temp1
brcs jedynka
zero: sbi _1wire_port,_1wire_bit ; 0
ldi temp2,224 ; 60us
rcall delay_us
rjmp przesun
jedynka: sbi _1wire_port,_1wire_bit ; 0
ldi temp2,254 ; 3us
rcall delay_us
ldi temp2,224 ; 60us
rcall delay_us
rjmp przesun
skoncz: ret
; ------------------------------------------------------------------
_1wire_read_byte:
ldi licznik1,9
przesun1: ror temp1
ldi temp2,195 ; 120us
rcall delay_us
dec licznik1
breq skoncz1
sbi _1wire_port,_1wire_bit ; 0
nop
ldi temp2,248 ; 15us
rcall delay_us
sbis _1wire_port-1,_1wire_bit
rjmp zero1
sec ; C<-1
rjmp przesun1
zero1: cls ; C<-0
rjmp przesun1
skoncz1: ret
; ------------------------------------------------------------------
delay_us:
dalej1: ldi temp3,252
skok1: inc temp3
cpi temp3,255
brne skok1
inc temp2
cpi temp2,255
brne dalej1
ret
; -------------------------------------------------------------------
Panowie podziwiam cierpliwość. Widać że mam docznienie z naprawdę inteligentnymi ludźmi. nikt nie odpowiedział na moje pytanie oprócz sprawdź czy dobrze podłączyłeś. Wkurzyłem się i chciałem was rozdrażnić. Nie zależało mi na popycie na forum. Napisałem prowokujący tekst pod swoim tematem. Nie zadziałało . Więc chciałem zrobić coś co rozdrażniło by każego użytkownika forum. Zrobiłem odkop stulecia - wpisałem się pod tematem z 2003 roku . I napisałem ja nie mam. . myślałem żę wy mnie tu już a tutaj ktoś pisze (ja mam ) i podał . Podziwiam za cierpliwość i pozdrawiam - MARIJUZ
Nieudało Ci się dlatego, bo nikt nie chce zniżać się do Twojego poziomu.Wkurzyłem się i chciałem was rozdrażnić. Nie zależało mi na popycie na forum. Napisałem prowokujący tekst pod swoim tematem. Nie zadziałało .
Tu masz rację.Widać że mam docznienie z naprawdę inteligentnymi ludźmi.
Nikt nie jest jasnowidzem, nie zawsze da się pomóc komuś na odległość.nikt nie odpowiedział na moje pytanie oprócz sprawdź czy dobrze podłączyłeś.
Gdyby każdy temat zaczynał sie od upewnienia że nie mamy do czynienia z "tytanem intelektu" na poziomie porównywalnym z Tobą to forum by było pełne pytań typu "Czy aby na pewno przeczytałeś dokumentację PonyProg? np. w dziale FAQ". Wtedy dopiero byś był wkurzony na taką bezczelność i impertynencję, czyż nie? Tu na prawde nikt nie zakłada że ma do czynienia z ludzmi leniwymi do tego stopnia.Panowie podziwiam cierpliwość. Widać że mam docznienie z naprawdę inteligentnymi ludźmi. nikt nie odpowiedział na moje pytanie oprócz sprawdź czy dobrze podłączyłeś. Wkurzyłem się i chciałem was rozdrażnić. Nie zależało mi na popycie na forum. Napisałem prowokujący tekst pod swoim tematem. Nie zadziałało . Więc chciałem zrobić coś co rozdrażniło by każego użytkownika forum. Zrobiłem odkop stulecia - wpisałem się pod tematem z 2003 roku . I napisałem ja nie mam. . myślałem żę wy mnie tu już a tutaj ktoś pisze (ja mam ) i podał . Podziwiam za cierpliwość i pozdrawiam - MARIJUZ
Biedaku, zadałeś pytanie z gatunku tych które brzmią "robię rakiete kosmiczną ale gdzie można kupić klej butapren". Nie dziw się że inni użytkownicy po prostu to odpuścili. Na tym forum znudziło się juz ciągłe wypisywanie podstawowej instrukcji dla poszukiwaczy informacji:
1. Uruchom "Google"
2. wpisz np. "Device missing or unknown device(-24)"
3. obejrzyj wyniki
4. Jeżeli wtedy jest cos nie do końca jasne, podaj innym co znalazłeś i jaki masz problem z interpretacją.
Na foum nie ma za bardzo miejsca na uczenie ludzi od podstaw. Twoja uwaga na forum wskazuje wyłącznie na Twoja głupotę i brak umiejętności samooceny Twoich własnych umiejętności i sprawności intelektualnej.
bis