Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siętrzymanie ustawień zegara w PC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
Od jakiegoś czasu mam problem z trzymaniem ustawień zegara w PC-cie.
Pierw spóźniał się dość sporo (powyżej 12 h na dobę) a teraz po wyłączeniu lub restarcie "rusza" od zera.
BIOS jak na razie trzyma ustawienia - hasła.
Nie zaglądałem jeszcze do środka i nie wiem czy przyczyną jest stan baterii.
Maszyna jest stara, kilkuletnia.
Może ktoś poradzi, gdzie szukać przyczyny?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Od jakiegoś czasu mam problem z trzymaniem ustawień zegara w PC-cie.
Pierw spóźniał się dość sporo (powyżej 12 h na dobę) a teraz po wyłączeniu lub restarcie "rusza" od zera.
BIOS jak na razie trzyma ustawienia - hasła.
Nie zaglądałem jeszcze do środka i nie wiem czy przyczyną jest stan baterii.
Maszyna jest stara, kilkuletnia.
Może ktoś poradzi, gdzie szukać przyczyny?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Dzięki, dzięki, dzięki!!!
Rzeczywiście, bateria była juz w takim stanie, że praktycznie nie pokazywała żadnego napięcia.
Dla mających podobne problemy i oczywiście podobną baterię: typ CR2032, napięcie 3 V, wymiana bardzo prosta. Koszt baterii nie przekroczył 3 zł.
Podczas pracy koputera zegar szedł OKI, ale po wyłączeniu bardzo spóźniał bądź "zerował się".
Pozdrawiam!!!
Właśnie kończę na tą ceść i idę spać!
Rzeczywiście, bateria była juz w takim stanie, że praktycznie nie pokazywała żadnego napięcia.
Dla mających podobne problemy i oczywiście podobną baterię: typ CR2032, napięcie 3 V, wymiana bardzo prosta. Koszt baterii nie przekroczył 3 zł.
Podczas pracy koputera zegar szedł OKI, ale po wyłączeniu bardzo spóźniał bądź "zerował się".
Pozdrawiam!!!
Właśnie kończę na tą ceść i idę spać!