Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z Toscą 303

Kalasznikov88
-
-
Problem z Toscą 303

Postautor: Kalasznikov88 » 16 maja 2007, o 22:50

Witam serdecznie !

Trafiłem tutaj nie przypadkiem, bowiem paru znajomych doradzało, aby odwiedzić między innymi to forum :)

Mam malutki problem - mianowicie jakiś czas temu Wygrzebałem starą Tosce 303 z graciarni, oprócz tego kaseciaka do niej i 2 głośniki 40 W. Wszystko wydaję się być w porządku, ponieważ Tosca daje czadu - ale tylko wtedy kiedy korzystam z magnetofonu do niej, bowiem tylko wtedy można posłuchać muzyki na "fulla" w pełnym tego słowa znaczeniu (zero problemów). Chocki klocki zaczęły się kiedy postanowiłem to ustrojstwo podłączyc do kompa - zakupiłem oczywiście przejściówke DIN --> mini-jack (koszt to raptem ~7 złotych), i muzyka z głośników szła... Tyle tylko że baaardzo cicho. Pokrętło od głośności było ustawione do końca w Tosce, na karcie dżwiękowej też wszystkie regulatory są na "maksa", ale głośnośc muzyki nie była nawet ułamkiem tego co moja Tosca potrafila z siebie wydobyć, kiedy puszczałem muzyke z kasety. Probowałem podłaczeń i na wejścia "magnetofonu" i "gramofonu", ale zda się że na gramofonie grała troche głośniej. Próbowałem już różnych spsobów, ściągnąlem nowe sterowniki do karty dżwiekowej (wydawało mi się że się troche polepszyło, ale to moze ja mam omamy słuchowe ?). Nie wiem czy wina leży po stronie kartu dżwiekowej, Tosci czy kabla. Bardzo prosze o pomoc, a każda wskazkówka będzie mi cenna ( nies jestem specjalistą w tej dziedzienie :()

Oto podstawowe dane
-Karta AC'97 zintegrowana na płycie (nie jest to moze cud techniki, ale sądzę, że powinna obsługiwać Tosce)
- Amplituner Tosca 303 oraz orginalny kaseciak do niej, oraz 2 głośniki 40 W (8 Ohmowe)

Czekam z niecierpliwością na wszelkie pomysły :)

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 17 maja 2007, o 06:53

Witam! No i dobrze Kolega Ci doradził, na pewno ktoś Ci tu pomoże! Jeżeli inne urządzenia chodzą na wzmacniaczu, to znaczy, że jest on na pewno sprawny, po prostu na wejście wzmacniacza przychodzi zbyt słaby sygnał, albo w ogóle nie dociera i z tond problem z odtwarzaniem! Sam kabel można łatwo sprawdzić, na początek wypnij w ogóle kabel, włącz wzmacniacz i włóż igłę lub agrafkę w dziurkę wejścia, w głośniku w tedy usłyszysz bardzo głośne buczenie! Następnie podepnij sam kabel i powtórz eksperyment z drugiej strony kabla, efekt powinien być ten sam, jeżeli nie będzie to coś nie tak jest z przewodem, lub z jego podlutowaniem do odpowiednich pinów gniazdka, lub przejściówki, natomiast, jeżeli będzie przydźwięk, to pod tą gorącą żyłę i ekran przewodu, musisz podać sygnał z kompa! Co do samego kompa to Ci nie pomogę, bo się nie znam, ale na pewno ktoś Ci tu pomoże!
Pozdrawiam

Mrrudzin
-
-

Postautor: Mrrudzin » 17 maja 2007, o 07:53

Moim zdaniem problem leży w samym kablu. Jeśli inne urządzenia nie działają - albo jest kiepskiej jakości (widziałem kiedyś przedłużacz z targu z zwartymi wszystkimi przewodami :) ), albo kupiłes nie taki kabel jak chciałeś. Generalnie gniazdko DIN "potrafi" przesyłać sygnał w dwie strony - do i z urządzenia do którego jest podłączone. Jeśli sygnał z komputera podajesz na piny odpowiedzialne za wyjście sygnału z urządzenia - będzie zachowywało się tak jak piszesz.

Proponuje sprawdzić kabelek omomierzem (zobaczyć które piny DIN-a łączą sie z kolejnymi końcówkami minijacka). Później eksperyment z igła czy agrafką o którym pisał kolega wyżej i na koniec porównanie wyników. Tam gdzie "buczy" powinien dochodzić sygnał z minijacka.
Przeważnie środkowy pin DIN-a to masa.

Ważne - w czasie używania "próbnika" w formie agrafki zmniejsz basy na minimum i ustaw głośość na mniej niż 0,5. Szkoda głośników.

Pinout złącza DIN

Pinout minijacka: (na dole strony)

[/i]

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”