Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

SNAKE czyli gra z lat 70 - kit AVT2806 B

Fixxxer1
-
-
Kontaktowanie:
SNAKE czyli gra z lat 70 - kit AVT2806 B

Postautor: Fixxxer1 » 3 maja 2007, o 14:52

Witam wszystkich,
jestem nowy na tym Forum i od razu zgłaszam się do Was z problemem. Jako początkujący elektronik kupiłem z AVT kit z grą Snake:
http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=47598
Złożyłem wszystko tak jak w instrukcji (przynajmniej tak mi się wydaje) ale niestety kit nie odpala się. Po podłączeniu zasilacza słychać "intro" ale niestety nie ma obrazu. Kit podłączam pod TV przewodem pod złącze antenowe (tak jak starą grę Pegasus) lub przez złącze cinch. I nic z tego... Składał ktoś z Was już ten kit? Czy umieszczenie zdjęć płytki pomogłoby w rozwiązaniu problemu? Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Fixxxer1.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2007, o 17:36 przez Fixxxer1, łącznie zmieniany 1 raz.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 3 maja 2007, o 15:26

Jeśli nie ma obrazu, to sprawdź czy wszystkie przedwody do wyjścia anteny masz dobrze polutowane, połączone. Co się dzieje na kineskopie TV?

Pozdr.

Fixxxer1
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Fixxxer1 » 3 maja 2007, o 17:16

Jeśli kit jest podłączony pod antenę i włączone jest przeszukiwanie kanałów, to TV nic nie znajduje. Jeśli podłączam pod cinch'e to pokazuje czarny obraz, nic więcej. Przewody sprawdzałem, nic nie znalazłem...
EDIT:
Do czego służy to złącze CON1 na płytce?

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 3 maja 2007, o 18:08

Nie pokazałeś schematu, więc mogę tylko 'gdybać'. Ale na podstawie listy elementów i zdjęcia mogę Ci powiedzieć, że:
- układ nie zawiera modulatora a to znaczy, że nie wytwarza sygnału w.cz., który mógłbyś podać na wejście antenowe,
- na gnieździe cinch dostajesz sygnał wizyjny ("wideo po niskiej częstotliwości"), który możesz doprowadzić do wejścia VIDEO-IN w telewizorze lub karcie TV,

Elementów w całym urządzeniu jest raczej niewiele ;)
Do formowania poziomów sygnału wizyjnego służy dzielnik złożony z (wszystkich) 3 rezystorów podłączony do dwóch wyjść procesora. W zależności od kombinacji stanów na liniach portu uC, na wyjściu Video powinien pojawić się jeden z poziomów napięć odpowiadających poziomowi bieli, szarości i czerni i impulsów sychronizacji.

- po pierwsze: poszukaj widocznych błędów montażu (zwarcia, niedolutowania, żle włożone elementy). To jest bardzo prawdopodobna przyczyna niedziałania.

- po drugie: sprawdż napięcie zasilające procesor (między nóżkami Vcc i GND). Czy ma ok 5V ?

- po trzecie: sprawdź czy nie pozamieniałeś rezystorów R1,R2,R3. Ich zamiana drastycznie poprzesuwa poziomy sygnału wizyjnego

- po czwarte: weź woltomierz (DC) i sprawdź jakie napięcie wskaże na wyjściach procesora obsługujących wytwarzanie sygnału wizyjnego. Powinno być "coś pomiędzy" Vcc i GND. Wprawdzie mierzysz tylko napięcie średnie, ale właśnie jego "pośrednia" wartość będzie sugerować, że na wyjściu uC pojawia się jakiś przebieg zmienny.
Gdy wąż łazi po ekranie to wskazywane napięcie może się zauważalnie zmieniać.

Jeżeli układ wydaje z siebie sygnał dźwiękowy to oznacza, że procesor jest jakoś tam zasilany (tylko czy dobrym napięciem?) a program startuje. Zatem skoncentruj się na szukaniu błędu w okolicach dzielnika R1-R2-R3, gniazda chich, kabelka i wejścia w TV.

BTW: Złącze CON1 jest złączem ISP do programowania procesora (In-System Programming)

Jeżeli możesz zrobić porządne zdjęcie lub skan obu stron płytki to je wystaw. Będzie łatwiej rozmawiać.

--
MDz

Fixxxer1
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Fixxxer1 » 3 maja 2007, o 18:21

Schematy z instrukcji:
Obrazek
Obrazek

EDIT:
1. Nie zauważyłem żadnych błędów montażu
2. Napięcie między nóżkami 7 i 8 wynosi 4.99V
3. Rezystory wlutowałem zgodnie ze schematem, sprawdziłem kody kreskowe - wartości zgadzają się ze schematem
4. Napięcie między nóżkami 2 i 3 (czy na pewno przy tych?) wynosi ok 3.5V

Niestety mogę dołączyć tylko takie słabe zdjęcia zrobione telefonem :603:
Obrazek
Obrazek

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 3 maja 2007, o 23:51

Obejrzałem obrazki i na podstawie tego co potrafię na nich dojrzeć nie stwierdzam żadnego oczywistego błędu. No.. może poza projektem samej płytki przypominającym obrazek z nocnego koszmaru (odsprzęganie zasilania, prowadzenie mas)

Wprawdzie zakładałem, że zmierzysz napięcia pinów 2 i 3 względem masy a nie względem siebie ;) ale skoro mierzy się tam coś zdecydowanie pośredniego pomiędzy 0 a 5V to by sugerowało, że uC jakiś przebieg na nich jednak generuje. Tym bardziej, że i brzęknięcie piezopiszczkiem potwierdza aktywność programu.

Teraz szukałbym raczej przerwy na drodze sygnału między kitem a TV.
Czy dobrze zakładam, że nie masz pod ręką oscyloskopu?
W takim razie zmierz napięcie (względem masy!) na gnieździe sygnałowym SNAKE'a w dwóch sytuacjach:
- bez obciążenia
- po podłączeniu do TV
i powiedz czy coś się zmienia.

Telewizor obciąża źródło sygnału swoją rezystancją wejściową 75ohm więc powoduje duży spadek amplitudy przebiegu. Mierząc na gnieździe SNAKE'a średnie napięcie przebiegu (woltomierzem DC) powinieneś zaobserwować spadek znaczny spadek wskazań po podłączeniu telewizora (rzędu 5x). Oczywiście o ile na wejściu TV nie ma szeregowego kondensatora, który odcinałby przepływ składowej stałej prądu w obciążeniu. Ale załóżmy, że nie.

Jeżeli to nie pomoże, to nie mam więcej pomysłów.

--
MDz

Fixxxer1
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Fixxxer1 » 4 maja 2007, o 10:20

Tak jak pisałem na wstępie - jestem początkujący :)
Napięcie mierzyłem między pinami 2 i 3 :633: Mam sprawdzić napięcie między pinem 2 a GND i pinem 3 a GND? Dobrze rozumiem? Dobrze zakładasz - nie mam oscyloskopu :602:
Możesz dokładniej napisać jak to zrealizować
"W takim razie zmierz napięcie (względem masy!) na gnieździe sygnałowym SNAKE'a w dwóch sytuacjach:
- bez obciążenia
- po podłączeniu do TV
i powiedz czy coś się zmienia. "
?
Które to gdniazdo sygnałowe? Cinch?

Wróć do „Kity AVT”