Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ethernet na procu

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Ethernet na procu

Postautor: Sova » 25 kwie 2007, o 21:47

Witam,

Ostatnio zacząłem sie interesować sprawą serwera WWW na mikroprocesorze. W EP był już artykuł i opis takiego urządzenia, ale szczerze mówiąc ani nic z tego nie rozumiem, a w szególności jak rozpakowało mi z 30 plików .c albo .h. -mówię o bibliotekach które zassałem ze strony Microtech. W internecie spotkałem się z opiniami, że widziano procesor 89C52 podłączony bezpośrednio do gniazda RJ45 - myslę, że to tylko ploty, ale może spotkaliście się z jakimiś urządzeniami tego typu. Chodzi mi głównie o komunkacje przez sieć lokalną lub dostęp do kontrolera przez Internet. Czy może znacie się na tym, chętnie bym sie podszkolił - widząc te pliki c to aż mi oko zbielało, a czytając na Wiki o Ethernecie i tak nic nie rozumiem o czym mowa.

Jeśli miałbym spracyzować to nie chodzi mi o jakieś rozbudowane projekty karty pamięci + jakieś coś, a jedynie aplikacja(otoczenie), procesor i program na niego, który pozwoli mi podłączyć się do sieci i przesłac np "HELLO WORLD" :P

Bardzo proszę o pomoc

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 25 kwie 2007, o 22:12

Polecam Ci cykl "ethernutowy" z ostatnich kilku numerow -> dobre przyklady, do tego sympatyczna realizacja + komplety zrodel.
Nic tylko stosowac.
pzdr
PZb

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 25 kwie 2007, o 22:25

A czy to zwykle "gniazdo" RJ45, to nie bylo przypadkiem takie gniazdo. ??

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 26 kwie 2007, o 15:37

Tak to takie własnie gniazdko. Takie jak jest w karcie sieciowej.

[ Dodano: 26-04-2007, 19:04 ]
Zakupiłem 3, 4 i 5tą część kursu, ale nie dostałem najwazniejszych jak dla mnie 1wszej i 2giej :/ Czy to wszytko jest w jakimś konkretnym środowisku czy jak to wygląda? Widzę tylko z okładki i obrazków, że jest tam modół Ethernet dostępny w sklepie AVT.

I mam jeszcze jedno pytanie, czy problem w zrobieniu tego wszytkiego na 8051 polegałby tylko na przetłumaczeniu kodu programu na tą rodzinę, czy jeszcze na czymś? Rozumiem, że wszytko zachodzi w komunkacji 8bitowej?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”