Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

TV Samsung,po włączeniu zasilania "tyka" nie chce się włączć

Burn
-
-
TV Samsung,po włączeniu zasilania "tyka" nie chce

Postautor: Burn » 24 kwie 2007, o 09:33

Witam. Mam problem z Samsungiem CK-5012Z. To stary TV, ale służył mi wiernie wiele lat i nie chciałbym się go pozbywać. Otóż po włączeniu do stanu czówania zaczyna tykać, dioda czówania nie chcę się zapalić i gaśnie po chwili, tv cały czas "tyka". Przszukałem forum ale nie znalazłem podobnego problemu z TV. Domyślam się że chodzi o probem z układem czówania.
Byłbym wdzięczny za ew zdiagnozowanie problemu i porady jak to naprawić :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: TV Samsung,po włączeniu zasilania "tyka" nie c

Postautor: end » 24 kwie 2007, o 09:56

Witam. Mam problem z Samsungiem CK-5012Z. To stary TV, ale służył mi wiernie wiele lat i nie chciałbym się go pozbywać. Otóż po włączeniu do stanu czówania zaczyna tykać, dioda czówania nie chcę się zapalić i gaśnie po chwili, tv cały czas "tyka". Przszukałem forum ale nie znalazłem podobnego problemu z TV. Domyślam się że chodzi o probem z układem czówania.
Byłbym wdzięczny za ew zdiagnozowanie problemu i porady jak to naprawić :)
Sprawdź czy czasem nie masz przebitego tranzystora BU508 (taki duży czarny na radiatorze niedaleko trafa WN))
A najlepiej wyciągnij ten tranzystor linii i między E a C wepnij żarówkę 40-60W i włącz TV.
Zmierz napiecie na żarówce jesli zaświeci "spokojnym" światłem, jeśli zaświeci się normalnie to masz zwarcie po stronie wtórnej i tam zacząłbym szukać.
Oczywiście po tylu latach pracy TV konieczna jest wymiana elektrolitów po stronie pierwotnej w aplikacji scalaka TDA4601 jak i po stronie wtórnej w gałęzi B+
Jeśli BU508 uwalony to wymień też kondensator w jego kolektorze.

P.S. Swoja drogą... w tym jak i w każdym TV moze być różne, trzeba po prostu zrobić podstawowe pomiary. Uszkodzenie może pojawić się wszędzie i objawy też mogą być różne.
Nie napisałeś zupełnie nic, o co można by się zaczepić więc podałem na początek sprawdzenie tego.

Burn
-
-

Postautor: Burn » 24 kwie 2007, o 10:03

Dziękuję za odpowiedź :597: zaraz sprawdzę :) :629:

[ Dodano: 24-04-2007, 12:52 ]
A masz może jakiś serwis manual albo schemat tego ustrojstwa, bo bez tego to kapa trochę :/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 24 kwie 2007, o 12:55

Jest to chassis P58SC

Schemat masz tutaj:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... C2010.html
i
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... 50132.html

Sprawdź Q801 jak uwalony to wymień kondensator C814 i sprawdź zasilanie TDA4601.
Do wymiany elektrolity w aplikacji TDA4601 (strona pierwotna) C812, C813, C817, C816
To na początek.

Sprawdź też czy po stronie wtórnej tranzystor Q401 nie jest zwarty. (jak mierzysz coś to pamiętaj żeby to wylutować a nie mierzyć wlutowane w płytkę) bo w sumie jeśli przetworka startuje i po chwili siada to raczej coś po stronie wtórnej obciąża za bardzo.
Ale warto sprawdzić. W każdym razie kondki w aplikacji TDA4601 na 100% do wymiany.

Burn
-
-

Postautor: Burn » 24 kwie 2007, o 18:30

sukces - telewizor sie juz uruchania , przy czym zasilacz dalej "cyka"

wymienione zostaly:

C812 (bezbiegunowy)
C817
C813
C808

nie zostal wymieniony jeszcze C816 ale nie bylo go akurat w sklepie (ale byl on 'pekniety' wiec do wymiany i tak by musial byc)

oraz... C807 wylewa juz elektrolit - czy najlepiej go wymienic rowniez?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 kwie 2007, o 08:37

Witam.
C807 koniecznie do wymiany.
Pamiętaj w TV kondensatory wymienia się bez pomiarów itp. po prostu wkłada sie nowe i tyle.
Ten C816 możesz już zostawić jak ruszył TV.

Wymień tego C807 i napisz czy "cykanie" znikło.
To "cykanie" to się nazywa próbkowanie ;) pojawia się taki efekt jeśli przetwornica jest za bardzo obciążona i nie może wystartować.
Po stronie wtórnej też wymień elektrolity tj. C824 (koniecznie) C828 i C834.

Burn
-
-

Postautor: Burn » 25 kwie 2007, o 18:01

Witam.
Wymieniliśmy z kolegą wszystkie te części które podałeś i TV działa : :597: Dzięki bardzo :) Masz u mnie duże piwo :629: Dziękuje :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 kwie 2007, o 21:56

Miło, że mogłem pomóc :) to dla mnie naprawdę wiele...
Oczywiście na koniec koniecznie zrób pomiary napięć po stronie wtórnej zasilacza - to naprawdę ważne.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”