Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ford CD2028 i CD2040, nie czyta płytek

Tritan
-
-
Ford CD2028 i CD2040, nie czyta płytek

Postautor: Tritan » 4 kwie 2007, o 07:22

Witam mam kolejny temat:)
Mam dwa napędy CD Ford(dokładnie wyprodukwane przez sony) współpracują one z radiami 2007 i 2008 o których pisałem w poprzednich postach.
naped cd 2040: brak kodu, podobno działał
napęd cd 2028: kod jest ale nie czyta płytek. raz udało mi sie na zdemontowanym napędzie że odtwarzal płytkę przez 24sek i wracał do początku ale nie zawsze.
Teraz moje pytanie jak naprawić napęd cd 2008 czy da sie wymienić laser. Gdzie można dostać tą część. Jak przeczyścić laser?? Czy jest szansa że laser z 2007 będzie pasował do 2008?? rozkręciłem obydwa napędy i optycznie wnętrze się rózni. Postaram się wstawić zdjęcia.
Ps. elektronika nie jest taka zła coraz bardzie mi się to podoba (pod warunkiem że istnieje takie forum) :)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, o 07:17 przez Tritan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 4 kwie 2007, o 09:17

jak narazie z laserów nie jestem najlepszy bo się uczę ale musisz sprawdzić symbole tych laserów i sprawdzić w jakimś katalogu ich parametry. Jeśli będą się zgadzały to powinno dać je się wymienić

Tritan
-
-

Postautor: Tritan » 4 kwie 2007, o 12:53

Gdzieś czytalem jeszcze żeby spróbować czyścić i regulować moc . Tylko czym czyścić i jak regulować.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 4 kwie 2007, o 15:56

Przeprzyj delikatnie patyczkiem higienicznym a co do regulacji mocy to gdzieś obok lasera musi być mały potencjometr regulowany tylko rób to ostrożnie nie wiem właśnie czy to przy włączonym czy wyłączonym laserze ale i tak i tak zachować musisz ostrożność.

Tritan
-
-

Postautor: Tritan » 4 kwie 2007, o 21:30

Witam rozkręciłem i przeczyściłem. I mam kilka pytań.
Soczewka podczas czyszczenia wydawało mi się że opiera się o dolną część obudowy głowicy lasera (kiedyś czyściłem w wierzy i ta soczewka była na takim jakby resorku), czy widać światło lasera podczas pracy cd bo jak zasymulowałem włożenie płytki to nic nie było widać a laser starał się tak jakby podnieść i udeżał opadając na podstawę głowicy. głowica ma oznaczenie KSS-160B .

[ Dodano: 10-04-2007, 08:19 ]
Witam. Ten napęd cd2028 z laserem kss160b nie czyta płytek. Mam jeszcze jeden napęd cd2040 jak wcześniej wspominałem ale tam jest laser o oznaczeniu kss320b. znalzłem na aukcjach laser kss320 czy ktoś może sie orientuje czy to jest to samo co z literką"b" i jak możecie to podpowiedźcie też gdzie sie zaopatrujecie w głowice laserów

[ Dodano: 11-04-2007, 08:16 ]
Szukałem też potencjometru do na laserze ale nie znalazłem. Znalazłem za to na płycie 4 potencjometry opisane jako:
T.FOCUS
F.FOCUS
T.GAIN
F.GAIN
Po przekręceniu o milimetr w prawo t.focus i f.focus zaczął czytać płytkę ale tylko do 24 sek przekręciłem jeszcze minimalnie potencjometry gain i już doszło do 1.05min. Odtwarzania nie zrywał nagle tylko zaczynało przerywać aż do zatrzymania odtwarzania. Przekręciłem jeszcze minimalnie potencjometry focus i już odtworzyło całą ścieżkę 4.24min ale następnego utworu już nie. Niestety nie udało sie to do końca bo czasami nie zobaczy płyty.
Zauważyłem też że czasami po włożeniu płyty czeka jakieś 2-3 sek zanim zacznie nią kręcić. Teraz moje kolejne pytanka:
- czy te objawy świadczą o tym że laser się już kończy czy to jest kwestia oddania do sepcjalisty do wyregulowania

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 12 kwie 2007, o 21:32

ciężko mi coś powiedzieć teraz na ten temat ale wydaje mi się, że to już raczej końcówka zycia lasera. Sam nigdy tego nie robiłem a z tego co wiem to w odtwarzaczach CD (dj'skich) jest tylko jeden potencjometr(czego też nie jestem pewny bo nigdy tego nie widziałem)więc moje kompetencje na tym się kończą :( Spróbuj oddać do serwisu może Ci go wyregulują i jeszcze jakiś czas podziała, a później poinformuj o efektach. Może przez ten czas ja też czegoś się dowiem i będę mógł dopowiedzieć.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”