Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

naprawa radia samochodowego ford

Tritan
-
-
naprawa radia samochodowego ford

Postautor: Tritan » 3 kwie 2007, o 07:17

Witam ponownie,
Wzmacniacz zostawiam w takim stanie jakim jest (słychac w głośnikach obroty silnika), ale za to mam dwa radyjka do naprawy.:)
Pierwsze;
Radio ford 2008 jest to radio bez wbudowanego wzmacniacza po podpięciu pod zewnętrzny jedna strona gra ciszej.
Drugie
Radio ford 2007 gra dobrze ale po włączeniu kasety gra tylko jedena strona (radio odbiera dobrze i gra dobrze)
I ty prosba do forumowiczów jak te usterki poprawić naprawić. Czekam z niecierpliwością na sugestie:) (dla początkującego serwisanta)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: naprawa radia samochodowego ford

Postautor: end » 3 kwie 2007, o 12:07

Witam ponownie,
Wzmacniacz zostawiam w takim stanie jakim jest (słychac w głośnikach obroty silnika), ale za to mam dwa radyjka do naprawy.:)
Pierwsze;
Radio ford 2008 jest to radio bez wbudowanego wzmacniacza po podpięciu pod zewnętrzny jedna strona gra ciszej.
Drugie
Radio ford 2007 gra dobrze ale po włączeniu kasety gra tylko jedena strona (radio odbiera dobrze i gra dobrze)
I ty prosba do forumowiczów jak te usterki poprawić naprawić. Czekam z niecierpliwością na sugestie:) (dla początkującego serwisanta)
Pozdrawiam
Może warto pomyśleć o lepszym filtrowaniu zasilania w tym wzmacniaczu, albo kupić filtr przeciwzakłóceniowy do alternatora, bo to może on siać.

Co do pierwszego radia, to warto zamienić na potencjometrze przewody sygnałowe i sprawdzić czy efekt jest ten sam wtedy będzie można wyeliminować uszkodzenie potencjometru, lub po prostu podłączyć się bezpośrednio z końcówką mocy (stereo) pod przewody sygnałowe na potencjometrze i zobaczyć jaki będzie efekt zanim zacznie się coś robić trzeba posprawdzać.

Co do radia drugiego to warto sprawdzić czy czasem przy głowicy nie urwał się kabelek sygnałowy, albo czy na złączu nie ma zimnego lutu itp.
Można też zamienić kable sygnałowe od głowicy i sprawdzić tak samo.
To są podstawowe i najprostsze rzeczy.

Tritan
-
-

Re: naprawa radia samochodowego ford

Postautor: Tritan » 3 kwie 2007, o 13:14

Może warto pomyśleć o lepszym filtrowaniu zasilania w tym wzmacniaczu, albo kupić filtr przeciwzakłóceniowy do alternatora, bo to może on siać.
wzmacniacz miałem taki popalony i w innym poście pisałem o jego usterkach, podejrzewam kondesatory na wejściu jeszcze je wymienie w wolnej chwili i zobacze co to dało. (mam jeszcze orginalny wzmacniacz fordowski wiec do niego podpinam te radyjka)
Co do pierwszego radia, to warto zamienić na potencjometrze przewody sygnałowe i sprawdzić czy efekt jest ten sam wtedy będzie można wyeliminować uszkodzenie potencjometru, lub po prostu podłączyć się bezpośrednio z końcówką mocy (stereo) pod przewody sygnałowe na potencjometrze i zobaczyć jaki będzie efekt zanim zacznie się coś robić trzeba posprawdzać.
O jaki potencjometr chodzi ???(głośność jest mikroswitch'ach)
Co do radia drugiego to warto sprawdzić czy czasem przy głowicy nie urwał się kabelek sygnałowy, albo czy na złączu nie ma zimnego lutu itp.
Można też zamienić kable sygnałowe od głowicy i sprawdzić tak samo.
To są podstawowe i najprostsze rzeczy.
to zrozumiałem i sprawdzę.:)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 kwie 2007, o 11:07

O jaki potencjometr chodzi ???(głośność jest mikroswitch'ach)
No to bez schematu nic nie napiszę konkretnego - niestety.

Tritan
-
-

Postautor: Tritan » 4 kwie 2007, o 12:55

To może w moim drugim temacie o odtwarzaczach cd pomożesz?? :629:

kamil122
-
-

Postautor: kamil122 » 9 sty 2009, o 17:40

siema nie chciałem zakładać nowego tematu i syfić forum więc piszę tutaj. Mam mianowice taki problem gdyż grało radio(firmy First) i przestało i oddałem do serwisu i mi napisali że można zrobićtylko odpłatnie za 100zł. i podobno są rozerwany kondesatory filtra zasilania i uszkodzony stopień mocy audio i moje pytanie jest takie czy oddawać do serwisu czy zrobić samemu i w tym jest problem bo nie wiem którek kondensatoru kupić nowe

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 9 sty 2009, o 18:05

I my tez nie wiemy niestety... nie mając choćby DOKŁADNYCH zdjęć czy opisu stanu, modelu itp, itd.
Swoją drogą, jeśli było na gwarancji (bo tak zrozumiałem), to nie wiem dlaczego "tylko odpłatnie", no chyba że radyjko było maltretowane fizycznie ;)

kamil122
-
-

Postautor: kamil122 » 9 sty 2009, o 19:40

to jest first FA-4108-MP3 a zdjęcie tylko że mam na gronie

http://grono.net/gallery/5493884/#1
http://grono.net/gallery/5493884/#

a

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 10 sty 2009, o 13:04

Linki do zdjęć nie działają - przynajmniej u mnie nie...

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 10 sty 2009, o 15:04

Tam się chyba trzeba zarejestrować żeby obejrzeć zdjęcia, ale nie jestem pewny, i nie zamierzam sprawdzać (rejestrować się).

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”