Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięnaprawa radia samochodowego ford
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam ponownie,
Wzmacniacz zostawiam w takim stanie jakim jest (słychac w głośnikach obroty silnika), ale za to mam dwa radyjka do naprawy.
Pierwsze;
Radio ford 2008 jest to radio bez wbudowanego wzmacniacza po podpięciu pod zewnętrzny jedna strona gra ciszej.
Drugie
Radio ford 2007 gra dobrze ale po włączeniu kasety gra tylko jedena strona (radio odbiera dobrze i gra dobrze)
I ty prosba do forumowiczów jak te usterki poprawić naprawić. Czekam z niecierpliwością na sugestie:) (dla początkującego serwisanta)
Pozdrawiam
Wzmacniacz zostawiam w takim stanie jakim jest (słychac w głośnikach obroty silnika), ale za to mam dwa radyjka do naprawy.
Pierwsze;
Radio ford 2008 jest to radio bez wbudowanego wzmacniacza po podpięciu pod zewnętrzny jedna strona gra ciszej.
Drugie
Radio ford 2007 gra dobrze ale po włączeniu kasety gra tylko jedena strona (radio odbiera dobrze i gra dobrze)
I ty prosba do forumowiczów jak te usterki poprawić naprawić. Czekam z niecierpliwością na sugestie:) (dla początkującego serwisanta)
Pozdrawiam
Re: naprawa radia samochodowego ford
Może warto pomyśleć o lepszym filtrowaniu zasilania w tym wzmacniaczu, albo kupić filtr przeciwzakłóceniowy do alternatora, bo to może on siać.Witam ponownie,
Wzmacniacz zostawiam w takim stanie jakim jest (słychac w głośnikach obroty silnika), ale za to mam dwa radyjka do naprawy.:)
Pierwsze;
Drugie
Pozdrawiam
Co do pierwszego radia, to warto zamienić na potencjometrze przewody sygnałowe i sprawdzić czy efekt jest ten sam wtedy będzie można wyeliminować uszkodzenie potencjometru, lub po prostu podłączyć się bezpośrednio z końcówką mocy (stereo) pod przewody sygnałowe na potencjometrze i zobaczyć jaki będzie efekt zanim zacznie się coś robić trzeba posprawdzać.
Co do radia drugiego to warto sprawdzić czy czasem przy głowicy nie urwał się kabelek sygnałowy, albo czy na złączu nie ma zimnego lutu itp.
Można też zamienić kable sygnałowe od głowicy i sprawdzić tak samo.
To są podstawowe i najprostsze rzeczy.
Re: naprawa radia samochodowego ford
wzmacniacz miałem taki popalony i w innym poście pisałem o jego usterkach, podejrzewam kondesatory na wejściu jeszcze je wymienie w wolnej chwili i zobacze co to dało. (mam jeszcze orginalny wzmacniacz fordowski wiec do niego podpinam te radyjka)Może warto pomyśleć o lepszym filtrowaniu zasilania w tym wzmacniaczu, albo kupić filtr przeciwzakłóceniowy do alternatora, bo to może on siać.
O jaki potencjometr chodzi ???(głośność jest mikroswitch'ach)Co do pierwszego radia, to warto zamienić na potencjometrze przewody sygnałowe i sprawdzić czy efekt jest ten sam wtedy będzie można wyeliminować uszkodzenie potencjometru, lub po prostu podłączyć się bezpośrednio z końcówką mocy (stereo) pod przewody sygnałowe na potencjometrze i zobaczyć jaki będzie efekt zanim zacznie się coś robić trzeba posprawdzać.
to zrozumiałem i sprawdzę.Co do radia drugiego to warto sprawdzić czy czasem przy głowicy nie urwał się kabelek sygnałowy, albo czy na złączu nie ma zimnego lutu itp.
Można też zamienić kable sygnałowe od głowicy i sprawdzić tak samo.
To są podstawowe i najprostsze rzeczy.
siema nie chciałem zakładać nowego tematu i syfić forum więc piszę tutaj. Mam mianowice taki problem gdyż grało radio(firmy First) i przestało i oddałem do serwisu i mi napisali że można zrobićtylko odpłatnie za 100zł. i podobno są rozerwany kondesatory filtra zasilania i uszkodzony stopień mocy audio i moje pytanie jest takie czy oddawać do serwisu czy zrobić samemu i w tym jest problem bo nie wiem którek kondensatoru kupić nowe
to jest first FA-4108-MP3 a zdjęcie tylko że mam na gronie
http://grono.net/gallery/5493884/#1
http://grono.net/gallery/5493884/#
a
http://grono.net/gallery/5493884/#1
http://grono.net/gallery/5493884/#
a