Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Piecyk gitarowy. potrzebna pomoc

mariecziek
-
-
Piecyk gitarowy. potrzebna pomoc

Postautor: mariecziek » 24 mar 2007, o 22:37

Witam!
Chcę zrobić sam piecyk do gitary. gitara jaką posiadam to sowiecki elektryk,więc nie potrzebuję czegoś bardzo super. czytałem mnóstwo postów na różnych stronach i forach. lecz wszędzie jeżeli są dokładne opisy, to sprzęt jest lampowy. wiem, że lampa jest najlepsza, ale jako że dopiero się uczę grać na gitarze, to wystarczyłby mi prosty tranzystorowy piecyk, no chyba, że nikt nie ma schematu czegoś podobnego, to może być lampowy. ale lampowe ostatnio są drogie... aha, większość opisów dotyczyła pieców o mocy +- 100W, ja mam glośnik średnio-pasmowy na 25W, więc piec nie musi mieć więcej. byłbym bardzo wdzięczny, jeżeli pomoglibyście mi w budowie takiego. Interesują mnie przede wszystkim schematy, opisy jak co zrobić i byłoby wspaniale jeśli oprócz schematu byłby załączony rysunek lub foto płytki.

mariecziek
-
-

Postautor: mariecziek » 25 mar 2007, o 19:16

Cóż, dzięki. Tego mniej więcej potrzebowałem.

[ Dodano: 25-03-2007, 21:34 ]
aha, jeszcze jedno, ten piec ma distortion? jesli tak to jaka plytka jest za to odpowiedzialna?

mariecziek
-
-

Postautor: mariecziek » 30 sie 2007, o 20:56

Witam ponownie. Próbowałem złożyć piecyk ten ze strony: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... d1b4371242 zebrałem wszystkie załączniki które tam były, dopasowałem pod swoje potrzeby i zacząłem składać wszystko do kupy. niestety zabrakło mi trochę detali, więc praca stanęła, ale nie tylko z powodu detali. Tak więc mam kilka pytań: 1. czy zamiast transformatora TS 40/041 można użyć powiedzmy 2 innych, jeżeli tak to jak je podłączyć do płytek, bo jak zrozumiałem to transformator siedzi bezpośrednio na końcówce mocy. 2. czy są jakieś dokładniejsze zdjęcia gotowych płytek, bo ze zdjęcia zrozumiałbym chyba więcej niż z schematu. 3. Jakie są w piecyku używane potencjometry, nie chodzi mi o nominał, tylko o długość pokrętła.

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”