Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Programowanie 2051 w obudowie SMT.

Awatar użytkownika
obi one kenobi
-
-
Kontaktowanie:
Programowanie 2051 w obudowie SMT.

Postautor: obi one kenobi » 23 mar 2007, o 10:53

Witam,

jak programuje się się mikrokontrolery 2051 w obudowie przystosowanej do montarzu powierzchniowego?

Mam programator z kursu BASCOM, ale on jest przystosowany do obudów przewlekanych...

Czy istnieje w przypadku tego uC możliwość programowania ISP?

Proszę o odpowiedż.

Dziękuję

Pozdrawiam

Dsmturbo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dsmturbo » 23 mar 2007, o 14:47

Witam!
Mikrokontroler 2051 nie posiada możliwości programowania poprzez ISP, Jedyna opcja to zrobienie lub dokupienie adaptera, ale ciężko to i zrobić i kupić ale dla chcącego nic trudnego tylko że wersja robiona nigdy nie bedzie tak doskonała jak kupiona. Najlepsza opcja to stosować ten mikrokontroler w obudowie dip albo plcc do nich najłatwiej zrobić adapter :629:
Pozdro i powodzonka :614:

shadow82
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: shadow82 » 23 mar 2007, o 16:52

Możesz, podczas projektowania układu, wyprowadzić potrzebne nóżki uC na listwę kołkową i zrobić sobie kabelek z wtykiem męskim IDC, a z drugiej strony wtyk żeński na taśmę.

Awatar użytkownika
obi one kenobi
-
-
Kontaktowanie:

AT89S2051 jako następca AT89C2051.

Postautor: obi one kenobi » 26 mar 2007, o 10:52

Witam,

poszukałem trochę na stronie ATMELa i znalazłem datasheet mikrokontrolera AT89S2051, który rozwiązuje moje problemy... :)

W tym uC istnieje możliwość programowania szeregowego ISP, jak rózwnież programowania równoległego...

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”