Witam po długiej przerwe.
Na początku powiem że naprawiłem ten wzmacniacz z ogromną pomocą Pan Janka11389 za co bardzo serdecznie dziękuję.
Pan Janek posiada ogromną wiedzę w dziedzinie wzmacniaczy i wrazie problemó napewno wam pomoże.
W jednym z kanałów padło mi wszystko. Zaczeło sie od zwarcia i uszkodzenia T3 a potem to już poleciało wszystko. Walczyłem z tym kilka dni. Tak jak powiedział pan Janek podwójne darlinktony są trudne do opanowania.
Wymieniłem wszytkie tranzystory na płytce DK400 bo niektóre miały zwarcia a inne przerwy. Sprawdziłem wszystkie rezystory i kondensatory. Jako sterowanie tranzystorów 2N3055 użyłem zamiast BD 354 i 355 BD911 i BD911. Tranzystory dobrałem na podstawie wielkości bety aby była równa. Następnie odlutowałem diody D401 i D402 odpowiedzialne za układ zwarciowy. Do czasu uruchomienia lepiej ich nie wlutowywać bo ten układ zwarciowy potrai namieszać. W układzie zwarciowym Beta tranzystorów T404 i T405 powinna być dość mała bo inaczej układ bedzie za szybko rozłączał. Więc do czasu uruchomienia odłączyłem układ zwarciowy wylutowując diody. Wzmacniacz po długiej walce ruszył i śmiga ładnie. Połowę napiecia zasilanie na wyjściu ale przed kondensatorem ustawiłem bez problemu. Wzmacniacz jeszcze trochę mi sie wzbudza i nie mogę ustawić prądu soczynkowego na 40mA ale to już nie problem. Dziś to opanuje i opiszę.
Jeszcze raz wielkie dzięki dla Pana Janka.
[ Dodano: 14-03-2007, 18:45 ]
Właśnie skończyłem całkowitą naprawę Forciaka. Mianowicie aby zabezpieczenie zwarciowe za szybko się uaktywniało wymieniłem tranzystory T404 i T405 na takie z jak najmniejszą betą. Działa idealnie. Z wzbudzaniem się wzmacniacza także sobie poradziłem. Wlutowałem kondensatory 150pF między Bazę i Colektor tranzystorów T 406 i T407 (zgodnie z zalecaniem Pana Janka11389) i pomogło. Mogę śmiało powiedzieć ze gra bardzo ładnie. Ma małe szumy. Po ustawieniu prądów spoczynkowych oraz osiągnięciu połowy napięcia zasilania przed kondensatorami wyjściowym na obu kanałach podłączyłem wzmacniacz w mostek. Wszystko spisuje się bardzo dobrze. Jak narazie testuję wzmacniacz na dwuch 100W kolumnach 6ohm. Tranzystory wyjściowe robią się tylko lekko ciepłe. Więc mogę śmiało powiedzieć HURAAA. Bedzie żył
Temat uważam za skonczony. Chyba że ktoś ma pytania to bardzo proszę.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPolkat Forte 101s. Problem!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy