Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPilnie potrzebuje schemat końcówki na LM3886
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam pilnie potrzebuje sprawdzony schemat z płytką końcówki na LM3886 Prosze o pomoc!!! Za wszystkie schematy będe bardzo wdzięczny.
Jeżeli chodzi o dławik, to przeczytaj dokładnie opis układu (ww link).
Wg. noty aplikacyjnej głośnik powinien mieć 8R. Wprawdzie można zastosować 4R. Zwiększamy wtedy moc muzyczną oraz zostaje zwiększona moc strat (układ bardziej się grzeje i wymaga lepszego chłodzenia).
P.S. Alternatywą dla LM3886 jest TDA7294, ale to tak nawiasem.
Wg. noty aplikacyjnej głośnik powinien mieć 8R. Wprawdzie można zastosować 4R. Zwiększamy wtedy moc muzyczną oraz zostaje zwiększona moc strat (układ bardziej się grzeje i wymaga lepszego chłodzenia).
P.S. Alternatywą dla LM3886 jest TDA7294, ale to tak nawiasem.
Względem podanych parametrów w nocie aplikacyjnej LM jest troszkę lepsza, ale czy ludzkie ucho będzie w stanie usłyszeć tą róznicę? Wydaje mi się, że jeśli powiedziałbym TAK, to swiadczyło by to jakimś zboczeniu audiofilskim.to lepiej zrobić na LM czy nz TDA słyszałem że LM ma lepsze parametry,a głośnik posiadam 4 ohm
Ale polecam LM3886 zrobiłem już kilkadziesiąt tych układów i bardzo ładnie grają.
TDA7294 zawsze robiłem tylko w mostku i to zazwyczaj pod subwoofer.
Wybór należy do Ciebie.
Zobacz jeszcze to:
viewtopic.php?t=11100
Nie ma znaczenia jaki to będzie rezystor; i tak zewrzesz jego końcówki drutem.Jak dokładnie wykonać dławik,a mianowicie jakiej mocy rezystor,ile uzwijeń i jakim drutem?
Trudno określić grubość drutu i ilość zwojów.
Jak na moje oko może to być drut fi 0.6 - 0.8mm i ok. 6 zwojów. To są oczywiście moje preferencje.
wielkie dzięki ja zrobiłem na rezystorze 10ohm 1W drutem 0.8mm i dałem 7 zwojów końcówka śmiga aż miło.Musze dać większy radiator bo po 20 minutach grania na maksa poszła do 70 stopni wydaje mi się że to troche za dużo,jeżeli się myle to mnie poprawcie.Jedyny problem jest taki że podczas włączania i wyłączania głośnik chce wyskoczyć.Prosze o jakiś porady jak to zmienić.
Standardowo taki układ powinien wytrzymać max. 150°C.
Warto jednak zapewnić dobre chłodzenie, niż potem płakać nad spaloną końcówką.
Posmarowałeś miejsce styczności układu z radiatorem pastą termoprzewodzącą?
Aby podczas włączania wyeliminować różne śmieci i trzaski możesz zwiększyć wartość C19/R20 lub R5/R6, przy czym z rezystorami nie wolno przesadzać. Wszystko jest w opisie układu.
Warto jednak zapewnić dobre chłodzenie, niż potem płakać nad spaloną końcówką.
Posmarowałeś miejsce styczności układu z radiatorem pastą termoprzewodzącą?
Aby podczas włączania wyeliminować różne śmieci i trzaski możesz zwiększyć wartość C19/R20 lub R5/R6, przy czym z rezystorami nie wolno przesadzać. Wszystko jest w opisie układu.
Często jest tak, że te wbudowane wyciszanie nie działa zbyt dobrze przy większych napięciach zasilania i wtedy warto zastosować układ opóźniania załączania głośników.
Np. taki
Wykaz elementów:
R1 - 100 kom
R2 - 10 kom
R3 - 2,7 kom
C1 - 47 uF / 40 V
C2 - 100 uF / 16 V
D1-D4 - 1N4002
D5 - 1N4001
T1, T2 - BC237 lub BC547
T3 - BC337
US1 - uA 7812 - stabilizator 12V
PK1, PK2 - przekaźniki
Np. taki
Wykaz elementów:
R1 - 100 kom
R2 - 10 kom
R3 - 2,7 kom
C1 - 47 uF / 40 V
C2 - 100 uF / 16 V
D1-D4 - 1N4002
D5 - 1N4001
T1, T2 - BC237 lub BC547
T3 - BC337
US1 - uA 7812 - stabilizator 12V
PK1, PK2 - przekaźniki
Lm 3886
witam.Do Ddevil: jeżeli piszesz o jakichś danych to powinieneś mieć WIEDZę!Temperatura 150
st. to jest temp. wyłączania układu a typowa temp. pracy to 60-80 st.Jak wiadomo, moc spada w funkcji temp. i pogarszaja się parametry wzmaka.Jest coś takiego, jak obszar bezpiecznej pracy tranzystorów mocy i temperatura ma tam podstawowe znaczenie, dlatego radiator
powinien być odizolowany od chassis i scalak przymocowany bez przekładki, bo jej stosowanie
powduje taki efekt, ze radiator powinien być dwa razy większy o czym mało kto wie.
Ponieważ TDA 7294 ma większa moc od LM3886 to przy 4 om będzie lepiej pracował i zasilanie trzeba dać +/-30 V max-na luzie.Płytkę lepiej kupić za 6 zł w Altronie, bo sam podobnej nie zrobisz tak, jak fabryka.Pozdrawiam-Zygmunt.
st. to jest temp. wyłączania układu a typowa temp. pracy to 60-80 st.Jak wiadomo, moc spada w funkcji temp. i pogarszaja się parametry wzmaka.Jest coś takiego, jak obszar bezpiecznej pracy tranzystorów mocy i temperatura ma tam podstawowe znaczenie, dlatego radiator
powinien być odizolowany od chassis i scalak przymocowany bez przekładki, bo jej stosowanie
powduje taki efekt, ze radiator powinien być dwa razy większy o czym mało kto wie.
Ponieważ TDA 7294 ma większa moc od LM3886 to przy 4 om będzie lepiej pracował i zasilanie trzeba dać +/-30 V max-na luzie.Płytkę lepiej kupić za 6 zł w Altronie, bo sam podobnej nie zrobisz tak, jak fabryka.Pozdrawiam-Zygmunt.