Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Radio samochodowe Ford 2006 RDS - wyświetlacz

Awatar użytkownika
gringozam
-
-
Radio samochodowe Ford 2006 RDS - wyświetlacz

Postautor: gringozam » 12 lut 2007, o 20:52

Witam,
niedawno zakupiłem sobie auto i majac teraz inne wydatki nie kupowałem nowego radyjka i dostałem stare od brata. Radio ponoć ma uszkodzony wyświetlacz. Tu zaczyna się problem - radio taki mozna kupic juz za 50zł. czy opłaca się wymieniac wyswietlacz w tym oto radyjku?
Obrazek

Drugi problem - skoro nie dziala wyswietlacz to nie bede wiedział kiedy wpisać kod :/ Kod oczywiscie znam, ale gdy je podłącze to kiedy bedzie mnie "prosiło" o kod. Zaraz po włączeniu ? Radio jest chyba zablokowane, bo brat nie widząc nic na wyswietlaczu wprowadzał jakieś kombinacje i prawdopodobnie zablokował radyjko. Wiec teraz muszę chyba czekać 2 godziny na kolejną mozliwośc wpisania kodu ?
Ostatnio zmieniony 12 lut 2007, o 21:51 przez gringozam, łącznie zmieniany 1 raz.

Indi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Indi » 12 lut 2007, o 21:51

Kod wipsujesz za pomocą klawiszy 1,2,3,4.
Każde przyciśnięcie klawisza powoduje wpisanie cyfry od 0-9(ale nie pamiętam czy zaczyna się od 0-9,czy 1-0), zatwierdzasz klawiszem select.
Ten model radia, blokuje się po wpisaniu kilka razy błędnego kodu.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 lut 2007, o 09:01

Sprawdź podświetlanie - czy żarówki są dobre jak nie to zastąp je diodami z jakimś oporem w szeregu.
Przy 12V proponuję rezystor np. od wartości 56Ω

Awatar użytkownika
gringozam
-
-

Postautor: gringozam » 13 lut 2007, o 16:12

Sprawdź podświetlanie - czy żarówki są dobre jak nie to zastąp je diodami z jakimś oporem w szeregu.
Przy 12V proponuję rezystor np. od wartości 56Ω
Niestety żarówek nie sprawdzę, bo nie am odpowiedniego wkrętaka w kształcie gwiazdki na 6 ząbków :/

Podłączyłem radio w następujący sposób:
Obrazek
1. (czarny - masa) z wtykiem nr 2
2. (czerwony) - z wtykiem nr 3
3. (brązowy) pozostawiłem niepodłączony :/
4. (żółty nr.1) podtrzymanie z wtykiem nr 1
5. (niebieski) antena, połczczyłem z wtykiem nr 7
6. (żołty nr.2) kolor identyczny jak przy nr.4 - uznałem za podświetlanie i połaczyłem z wtykiem nr.4 w radyjku

Obrazek
styk sygnał
1 +12V podtrzymanie
2 masa
3 +12V zasilanie
4 podświetlenie
5 nie podłączone
6 masa
7 ster. ant. automatyczną
8 głośnik LF
9 głośnik LF
10 głośnik LR
11 głośnik LR
12 głośnik RF
13 głośnik RF
14 głośnik RR
15 głośnik RR

Są jeszcze takie kable(zdj. niżej), ale to chyba do słośników - połączyłem LF+ i LF- do głośnika i radyjko nawet nie drgnęło. Nic się nie działo. Zero podświetlania, wciskałem 1,2,3,4 tak jak na wpisanie kodu, wcisnąłem Select i nic :/ Nic nie słychać w podłączonym głośniku a radyjko "martwe" Nie wiem co się dzieje :/

Obrazek

Zastanawiają mnie jeszcze 2 kable na tym foto, mianowicie czarny i czerwony, są one takiej grubości jak te na foto pierwszym i nie jestem pewien czy to napewno do głośników :/

[ Dodano: 14-02-2007, 12:19 ]
Sorry, ze post pod postem, ale chciałem, zeby był widoczny nowy wątek w temacie.

Sprawdzałęm dzisiaj jakiej Marki są tam głośniki i okzazało się, ze te kable do których podłączałem radio to kable od...głośników :D No coż...moja bystrość...

Obrazek
Te kable są do podłączenia radia.
No więc stestowałem i brązowy(grubszy z czarnym wtykiem na koncu) to masa.
Brązowy cienki z czerwonym paskiem to podświetlanie. Jeden z niebieskich to pewniee antena. A co z resztą ? Czerwony to chyba zasilanie ale on się rozdwaja i nie wiem jak podłączyć :/ Pomocy!

fredek
-
-

Ford 3000

Postautor: fredek » 24 lut 2007, o 19:15

Witam

Mam taki problem, odlaczylem mase od radia i wiadomo zakodowalo sie.
Generowalem kod na podstawie nr seryjenego radia i wpisywalem kod i wchodzi dziala kod ale ekran zanika i wraca do ponownego wpisiywania kodu i zero błedów.
Czy to radio ma gdzies eprom aby go zczytac i czy wogole jest cos takiego.

Dzikuje

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”