Proszę o pomoc w dobraniu fotoelementu ( fotorezystor, fotodioda lub fototranzystor) który nie będzie reagował na pasmo podczerwieni.
Mówiąc wprost fotorezystor ma pracować bezpośrednio przy diodzie mocy emitującej podczerwień i dioda ta powoduje znaczną zmianę rezystancji fotorezystora ( bo testowałem kilka fotorezystorów).
Proszę o podpowiedź czy można taką diodę znaleźć ( i gdzie - ale może tą informację już na maila)
Oczywiście odwrócenie fotoelementu o 90 lub 180 st. powoduje zlikwidowanie problemu, ale nie jest możliwe takie rozwiązanie ze względów technologicznych.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Al555
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSzukam fotoelementu który nie reaguje na podczerwień
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Niech się kolega nie obrazi ale pytanie jest w stylu „szukam wody która nie jest mokra „ problem polega na tym że nie spotkałem ani nawet nie słyszałem o półprzewodnikowym elemencie nie reagującym na podczerwień. Rozwiązania są co najmniej dwa tak jak pisali koledzy filtr , albo umieścić element w osłonie (rurka) która ograniczy dostęp promieniowania . Albo zastosować eliminację na drodze elektronicznej , jeśli element ma reagować na zmiany natężenia oświetlenia , a dioda powoduje „stałą zmianę” wartości fotorezystora to odfiltrować tylko właściwe zmiany.
Tak to jest w dzisiejszym świecie że lepiej nie używać kategorycznych stwierdzeń:
fotoelement nie reagujący na podczerwień to np. fotodioda S9648 Hamamatsu dostępna w ELFA lub u dystrybutora już od ok. 4zł przy 100szt.
Załączam charakterystykę, fotodioda świetnie się spisuje, można ją oświetlać diodami emitującymi podczerwień a i tak reaguje tylko na światło widzialne.
Diody emitujące IR mają się załączać i wyłączać przy określonym natężeniu oświetlenia, więc nie wiem jakbyś wykonał filtrację elektroniczną ?
Pozdrawiam.
fotoelement nie reagujący na podczerwień to np. fotodioda S9648 Hamamatsu dostępna w ELFA lub u dystrybutora już od ok. 4zł przy 100szt.
Załączam charakterystykę, fotodioda świetnie się spisuje, można ją oświetlać diodami emitującymi podczerwień a i tak reaguje tylko na światło widzialne.
Diody emitujące IR mają się załączać i wyłączać przy określonym natężeniu oświetlenia, więc nie wiem jakbyś wykonał filtrację elektroniczną ?
Pozdrawiam.
A jak dobrze poszukać to się znajdzie. ROHM właśnie ogłosił że ma takie i to o chrakterystyce zblizonej do ludzkiego oka. Z wyjściem analogowym i cyfrowym.
http://www.rohm.com/news/061212.html
Te są dopiero co ogłoszone, ale pgrzeb w innych tej firmy, może sie znajdą.
bis
http://www.rohm.com/news/061212.html
Te są dopiero co ogłoszone, ale pgrzeb w innych tej firmy, może sie znajdą.
bis