Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

[FOTO] Modyfikacja żarówki błyskowej

MaciekH
-
-
Kontaktowanie:
[FOTO] Modyfikacja żarówki błyskowej

Postautor: MaciekH » 15 lut 2007, o 16:45

Witam, jako że zagadnienie któro mnie intryguje o wiele przewyższa moją wiedze elektroniczną, toteż skierowałem sie tutaj.

Mam żarówkę błyskową JH6800
Obrazek

To prosta lampa bez bajerków. Jednak czasami za mocna jak na moje "studio", więc zastanawiam sie nad jej modyfikacją która umożliwiła by chociaż namiastkowe sterowanie siłą błysku.

Tego co jest w środku prawie wogóle nie obczajam, wiem że są dwa kondensatory 800uF i 200uF.
Wiem że można do tego większego dorobić włącznik i tym samym uzykać regulację błysku w zakresie 1/1 (przy włączonym 800uF) i 1/5 (po odłączeniu 800uF).

Jednak taki skok jest dla mnie za duży. Chciałbym mieć możliwość regulacji w zakresie 1/1 i 1/2 siły błysku. Zeby to zrobić myślałem żeby zastąpić te dwa wbudowane kondesatory dwoma nowymi po ok.500uF z włącznikiem podłączonym do jednego z nich. Tylko nie wiem czy to zadziała?

Co o tym myślicie? Może jakieś inne pomysły na regulacje siły błysku?

[ Dodano: 15-02-2007, 19:53 ]
Poprawka... W środku siedzi jeden kondesator 1300uF, czy w takjim razie jeśli zastapie go dwoma po ok 650 i do jednego zrobie wylacznik to bedzie to działało?

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 15 lut 2007, o 19:55

Ryzykowne bo:
- kondensatory do lamp blyskowych trudno jest kupic (zwykle elektrolity abosutnie sie do tego nie nadaja),
- jezeli nie masz doswiadczenia w lutowaniu, mozesz latwo zaszkodzic sobie i lampie.
W tego typu rozwiazaniach jedyna sensowna metoda regulacji energii dostarczanej do palnika jest zmiana pojemnosci kondensatora, wiec pomysl jest OK, ale j.w.
Pzdr
PZb

MaciekH
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MaciekH » 15 lut 2007, o 20:25

Dzieki za odp.
Z lutowaniem akurat nie mam problemów, kuleje za to teoria tak jak napisałem...

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 15 lut 2007, o 22:14

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”