Witam,
mam wątpliwości, czy jeśli zrobię generator wysokiego napięcia i bedzie on pracował na częstotliwościach 30-100kHz to czy taki generator może mnie zabić? Pytam bo na niektórych stronach piszą, że zjawisko naskórkowości wystepuje przy około 150kHz do 300kHz, a projekt z EP - "Lampa plazmowa" pracował w zakresach 4,5kHz do 74kHz - jeszcze ją było dobrze słychać. Fakt jak się za nisko dotykało żarówy to wypalało w palcu dziurę - ale chodzi mi tylko, aby nie zabiło no i ewentualnie wypalało jaknajmniejszą dziurkę
Prosze o wasze opinie
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się100kHz wystarczy?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Dokładnie chodzi mi o apraturę do fotografii kirlianowskiej. http://c4r0.skrzynka.org/_hv/index.php?page=hv/kirlian - nie wiem jaką częstotliwość zastosować, aby to było na tyle bezpieczne, bym mógł przyłożyć rękę. Ogólnie to przecież nic innego jak kondensator - obiekt obserwowany jedna okładka(uziemiona) szkło to dialektryk a solona woda to druga okładka.