Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

pytanie o sprzet (wzmacniacze)

Aragorth
-
-
pytanie o sprzet (wzmacniacze)

Postautor: Aragorth » 11 lut 2007, o 21:18

Witam:)
Jakoze jestem wielkim fanem muzyki, bez ktorej niemgoe wytrzymac chocby jednego dnia,postanowilem ludzi znajacych sie na rzeczy o radę. :)
Obecnie posiadam cienki amplituner Philipsa FR735 :P
Postanowilem kupic sobie cos porzadniejszego. Doszedlem do wniosku ze nie potrzeba mi amplutunera bo nie zamierzam kupowac sobie plazmy i robic kina domowego na 7 glosnikow...
Potrzeba mi poprostu wzmacniacza i dobrych kolumn (obecnie posiadam dwa zestawy Tonsila - Mazurek 110 i jeszcze jedne, znacznie wieksze, ale juz dosyc stare:))
Zastanawiam sie nad sprzetem (nie wliczajac ceny kolumn) do 1500zł
Zastanawiam sie czy lepiej jest kupic cos nowego, czy lepiej poszukac czegos uzywanego, starszego ale z wyzszej polki:)

Mam nadzieje ze jest ktos kto bedzie w stanie mi doradzic conieco :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 12 lut 2007, o 14:01

Sprzętu jest tyle, że... zaraz mnie ktoś zjedzie, bo zaproponuję np. wzmacniacz ROTEL albo Cambridge Audio a zwolenników różnego rodzaju sprzętu jest tyle co sprzętu.
Stawiasz bardziej na jakość i mniejszą moc czy na dosyć dużą moc bez względu na jakość?
Sprawdź ofertę Rotela - mój kolega ma i muszę przyznać, że jak nma wzmacniacz 2x35W/8Ω gra wspaniale.
Zresztą najlepiej zrobic samemu ;)

Aragorth
-
-

Postautor: Aragorth » 12 lut 2007, o 20:46

Stawiam na jakosc niz na moc bo i tak mam niewielki pokoj wiec niepotrzebna mi jakas potworna maszyna :)
niestety w wiekszosci slucham utworow mp3 a z tego co slyszalem czesto psuja one caly efekt ktory daje "dobry" sprzet :)

To co moglbys polecic :)?

Awatar użytkownika
JimiPeace
-
-

Postautor: JimiPeace » 12 lut 2007, o 21:13

Ze wzmacniczy to Ci mogę zaproponować te:
- NAD (Mój ojciec ma z tej samej serii prawie klon, pewnie niczym się nie róznią i dzwięk swietny tylko on ma również kolumny porządne)
- MARANTZ (też jedna z lepszych firm)
poszukaj też wzmacniaczy firmy "Cambridge audio"

Co do tych Mp3 to rzeczywiście trochę kiepsko płyta cd to jednak płyta (oczywiście tylko tłoczona a nie wypalana na komputerze). A co z kolumnami? Też chcesz kupić nowe?
Aaa i pamietaj jak bedziesz już to wszystko łączy czyli wzm-cd i wzm-kolumny to nei oszczędzaj na kablach bo od nich też dużo zależy.

Pozdrawiam!

trryt
-
-

Postautor: trryt » 12 lut 2007, o 23:20

Za 1500zł to nic nowego solidnego nie kupisz. Przeglądaj Allegro w poszukiwaniu perełki. Do zaproponowanych świetnych ale niestety dosyc wysoko cenionych Marantza, Nada i Rotela dorzucił bym niedocenionego w Polsce Grundiga. Stare rzeczy są naprawdę solidne a można tanio trafic (np seria 3000 albo 5000). Z Marantzem uważaj na najtańsze modele, bo niestety robili też trochę chłamu. Za Twój budżet możesz jednak trafic np takie cudeńko:
http://allegro.pl/item147090673_marantz ... azja_.html
Z mniej znanych, przez to tańszych ale też dobrych fajny jest też Telefunken. Możesz też szukac prawie wogóle nieznanych marek. Ja sam mam japońskiego Nikko i jestem zadowolny. Ogólnie jak przeglądasz Allegro jak wzmacniacz wygląda solidnie (aluminium na panelu i gałkach, mało bajerów) i dużo waży to już jest dobry znak, a jak coś wypatrzysz to pytaj albo tu albo na takim forum co tu nie jest zbyt lubiane;)

Może trochę przesadziłem że nic nowego nie kupisz, ten Nad powyżej może i niezły, ale za 1500 to używane możesz o wiele ciekawsze kupic, chociażby wyższe, starsze Nady...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 lut 2007, o 09:02

...albo na takim forum co tu nie jest zbyt lubiane
A jakie to?

trryt
-
-

Postautor: trryt » 13 lut 2007, o 15:32

Audiostereo. Nie wiem czy tu napewno jest nielubiane. Bardziej z elektrodą nawzajem się uważają za psycholi od srebrnych kabli i psycholi z oscyloskopami;) Ale tam jest naprawdę dużo wątków typu wzmak/cd/zestaw do 500/1000/1500/3000/10000zł i można poszukac, a mając jakieś typy można zapytac, jest dużo ludzi którzy słyszeli wiele klocków. Ja tam w swoich wątkach trafiałem na mądrych ludzi, są też oczywiście świry, ale może miałem szczęście;)

lysy32
-
-

Postautor: lysy32 » 21 lut 2007, o 23:30

Ja mając mozliwość odsłuchu przed zakupem przesłuchałem cambridge a500 jakieś 2 modele nad-a , jakis creek i harmana (wszystkie modele wtedy w cenie do 2000zł)
cambridge moim zdaniem wypadł najsłabiej (straszny muł i oliwa) Nad i creek oceniłem podobnie a w mojej subiektywnej ocenie najlepiej zagrał harman hk670
Niestety Rotela nie mieli wiec nie mogłem porównać
Kupiłem Harmana i jestem zadowolony
Obecnie ten model został zastapiony kolejnym ale hk 670 mozna jeszcze kupić nowe za około 1500,aużywane w idealnym stanie widziałem na allegro za 1000-1200
Polecam ten wzmacniacz z tym że wybrałem go pod swój słuch gust i pod konkretne kolumny a to tez dość istotne
Pozdrawiam

slawoxxx16
-
-
Kontaktowanie:

Witam jest to moja pierwsza wiadomość o pomoc

Postautor: slawoxxx16 » 22 lut 2007, o 12:01

Mam pytanie Dostałem wzmacniacz Unitra DIORA KLEOPATRA 2 WSH-402 po przeróbce.
W tym wzmacniaczu był potencjometr do wymiany. oryginalny był 2x47 k ohm a ktoś włożył tam
1x100 k ohm no i kupiłem ten co miał być oryginalnie i przylutowałem kabelki tak jak miały
być. tylko dziwi mnie to że jak go załączę to głosu nie wzmacnia tak jak powinno robi się
zwarcie i nie chce głośno grać potrzebuje pomocy ! pomóżcie mi proszę !!!!

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”