Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak wlutowac wyswietlacz

kosmatek
-
-
Kontaktowanie:
Jak wlutowac wyswietlacz

Postautor: kosmatek » 27 sty 2007, o 14:34

Witam
Prosiłbym Bardzo o Pomoc:
dostalem obrotomierz na ukladzie NE555P i HCF4511BE (dekoder) wlutowalem wyswietlacz tak jak na zdjeciu jednakze swieci tylko kropka i jedna kreska, po podlaczeniu do auta swieci jeszcze jedna kreska - i zmieniaja sie po zwiekszeniu obrotow czyli obrotomierz dziala ale zle wyswietla, moje pytanie to jak poprawnie wlutowac wyswietlacz? Jestem laikem wiec prosze wytlumaczyc lopatologicznie.. siagnolem datasheet'a do dekodera ale niz z niego nie rozumiem. http://www.alldatasheet.co.kr/datasheet ... 11BEY.html
Załączniki
1.jpg
1.jpg (16.44KiB)Przejrzano 2565 razy
2.jpg
2.jpg (15.27KiB)Przejrzano 2565 razy
3.jpg
3.jpg (14.51KiB)Przejrzano 2565 razy

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 27 sty 2007, o 16:50

Obrazek aby Ci pomoc musisz podac wiecej informacji :idea:
1 rozrysuj sobie wyprowadzenia swojego wyswietlacza zgodnie z oznaczeniem ponizej (nazwa segmentu to literki z ktorych sie sklada)
2 z pdfa rozpisz sobie gdzie sa wyjscia driwerow dla poszczegolnego segmentu
3 oznaczenie literowe z pdfa polacz z takim samym oznaczeniem na wyswieltlaczu :no: zapomnij o zasilaniu Obrazek

Kod: Zaznacz cały

aaaaaaa f b f b f b f b f b ggggggg e c e c e c e c e c ddddddd

kosmatek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kosmatek » 27 sty 2007, o 18:38

czyli wychodzi na to ze wlutowalem go dobrze, jednakze nie swieci dobrze - pierwsza fotka.Nie znam sie na tyle na elektronice i nie wiem jakie informacje byly by wazne by mozna bylo mi pomoc :(

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 27 sty 2007, o 19:12

Obrazek najlepszy bylby schemat ;) jesli sa dwa wyswietlacze (dwie cyfry) i dwa uklady do ich sterowania to sprawdz czy :no: pomieszales polaczen miedzy nimi. Mozesz tez sprawdzic przez podanie na wejscie dekodera sygnalu sterujacego i sprawdzic czy prawidlowo wyswietlane sa cyfry Obrazek

kosmatek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kosmatek » 27 sty 2007, o 21:34

teraz mi wyszlo ze wszystko jest zupelnie inaczej podlaczone i wogole nie swieci... najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba kupno gotowego zestawu - tej juz od wiecznego przelutowywania powoli traci sciezki.
Mozesz polecic gdzie kupic zlozony zestaw obrotomierza (4cylindry jedna cewka) cyfrowy albo diodowy.
Dzieki za pomoc ale widac przeroslo mnie to :(

wyswietlacz wlutowany - co sie okazalo byly problemy gdyz sprzedawca sprzedal mi wspolna anode a potrzebowalem katode.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”