Witam
Prosiłbym Bardzo o Pomoc:
dostalem obrotomierz na ukladzie NE555P i HCF4511BE (dekoder) wlutowalem wyswietlacz tak jak na zdjeciu jednakze swieci tylko kropka i jedna kreska, po podlaczeniu do auta swieci jeszcze jedna kreska - i zmieniaja sie po zwiekszeniu obrotow czyli obrotomierz dziala ale zle wyswietla, moje pytanie to jak poprawnie wlutowac wyswietlacz? Jestem laikem wiec prosze wytlumaczyc lopatologicznie.. siagnolem datasheet'a do dekodera ale niz z niego nie rozumiem. http://www.alldatasheet.co.kr/datasheet ... 11BEY.html
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak wlutowac wyswietlacz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Załączniki
-
- 1.jpg (16.44KiB)Przejrzano 2565 razy
-
- 2.jpg (15.27KiB)Przejrzano 2565 razy
-
- 3.jpg (14.51KiB)Przejrzano 2565 razy
aby Ci pomoc musisz podac wiecej informacji
1 rozrysuj sobie wyprowadzenia swojego wyswietlacza zgodnie z oznaczeniem ponizej (nazwa segmentu to literki z ktorych sie sklada)
2 z pdfa rozpisz sobie gdzie sa wyjscia driwerow dla poszczegolnego segmentu
3 oznaczenie literowe z pdfa polacz z takim samym oznaczeniem na wyswieltlaczu zapomnij o zasilaniu
1 rozrysuj sobie wyprowadzenia swojego wyswietlacza zgodnie z oznaczeniem ponizej (nazwa segmentu to literki z ktorych sie sklada)
2 z pdfa rozpisz sobie gdzie sa wyjscia driwerow dla poszczegolnego segmentu
3 oznaczenie literowe z pdfa polacz z takim samym oznaczeniem na wyswieltlaczu zapomnij o zasilaniu
Kod: Zaznacz cały
aaaaaaa
f b
f b
f b
f b
f b
ggggggg
e c
e c
e c
e c
e c
ddddddd
teraz mi wyszlo ze wszystko jest zupelnie inaczej podlaczone i wogole nie swieci... najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba kupno gotowego zestawu - tej juz od wiecznego przelutowywania powoli traci sciezki.
Mozesz polecic gdzie kupic zlozony zestaw obrotomierza (4cylindry jedna cewka) cyfrowy albo diodowy.
Dzieki za pomoc ale widac przeroslo mnie to
wyswietlacz wlutowany - co sie okazalo byly problemy gdyz sprzedawca sprzedal mi wspolna anode a potrzebowalem katode.
Mozesz polecic gdzie kupic zlozony zestaw obrotomierza (4cylindry jedna cewka) cyfrowy albo diodowy.
Dzieki za pomoc ale widac przeroslo mnie to
wyswietlacz wlutowany - co sie okazalo byly problemy gdyz sprzedawca sprzedal mi wspolna anode a potrzebowalem katode.