CZeśc.
CZy w uzywacie do lutowania płytek pase lutowniczą. Czy jest ona bezpieczna i co zrobić z pozostałosciami po lutowaniu. Pasta sie roztapia i zozpływa. CZym ją ewentualnie usunąć i czy w razie pozostawienia jej jest to dopuszczalne i bezpieczne.
Co Wy używacie do lutowania.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUżywanie pasty lutowniczej zamiast kalafonii
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
owszem, raz nalalem troche za duzo i po lutowaniu dwoch sciezek blisko siebie miedzy nimi byl maly opor (100ohm).
gdzies czytalem(chyba nawet w EP), ze zla pasta lutownicza po podgrzaniu do 300 st. laczy sie z tlenkami miedzi i zaczyna przewodzic prad...
ale teraz chyba robia juz dobre pasty
Pozatym cena... kupilem 2 pudelka kalafoni (jedno po 200g) za 5zl i lutuje, a pasta lutownicza za 5zl starczyla by mi na o wiele mniej lutowan
no i kalafonia ma ladniejszy zapach
polecam kalafonie
gdzies czytalem(chyba nawet w EP), ze zla pasta lutownicza po podgrzaniu do 300 st. laczy sie z tlenkami miedzi i zaczyna przewodzic prad...
ale teraz chyba robia juz dobre pasty
Pozatym cena... kupilem 2 pudelka kalafoni (jedno po 200g) za 5zl i lutuje, a pasta lutownicza za 5zl starczyla by mi na o wiele mniej lutowan
no i kalafonia ma ladniejszy zapach
polecam kalafonie
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Płytki po wytrawieniu powlekam roztworem kalafonii w spirytusie ( denaturat ) . Ostatnio wykombinowałem że opakowanie po lakierze do paznokci jest do tego celu doskonałe ( mamy zakręcany pojemnik z pędzelkiem ) , oczywiście trzeba wypłukać resztki lakieru. Dobieramy odpowiednią gęstość roztworu kalafonii i płytka wygląda i lutuje się fantastycznie. Oczywiście taką płynna kalafonią można pokrywać praktycznie wszystko przed lutowaniem , jeśli ktoś chce mieć czystą płytkę to po lutowaniu pędzelkiem i denaturatem myjemy płytkę. Zamiast denaturatu można użyć Toluen-u lepiej myje gorzej z zapachem.