Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Laptop Compaq Evo N600c 1782 Disk Controller Failure

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Laptop Compaq Evo N600c 1782 Disk Controller Failure

Postautor: end » 30 gru 2006, o 10:33

Witam. Czy istnieje jakaś opcja żeby sprawdzić czy to uszkodzenie dysku czy kontrolera?
Bo nie mam gdzie i jak przełożyć HDD żeby sprawdzić czy to czasem on nie powoduje tego komunikatu:

Kod: Zaznacz cały

1782 Disk Controller Failure
A może jest jakiś program diagnostyczny do tych laptopów?

No i może ktoś mi powie jak wejśc do biosu w tym urządzeniu, bo już próbowałem wszystkiego

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 30 gru 2006, o 11:04

Programy diagnostyczne sa, problem w tym ze w wiekszosci pod Winde ;/ Nie zagladales na strone compaqa ??

A w kwestii wejscia do biosu... zajrzyj do manuala, to moga byc dziwne rozwiazania, typu (ctr-alt-esc, ctr-alt-F1, czy wrecz wejscie tylko po zabotowaniu ze specjalnej dyskietki - tak mialem w stacjonarnym compaqu).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 gru 2006, o 11:38

Witam. Ściągnąłem manuala i do biosu wchodzi się F10 i F2.
Widać nie wykrywa dysku więc może to jednak wina HDD.
Może uda się przełożyć do kumpla laptopa, ale nie wiem czy przypasi, bo on ma coś takiego
http://www.optimus.pl/index.php?pageid=81,produkt,502

[ Dodano: 30-12-2006, 11:50 ]
A już wiem... będzie pasował :) o 15h wszystko się wyjaśni.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 30 gru 2006, o 11:55

Dysk jest dysk. O ile pracuje z 40G dyskiem, to nie powinno byc problemu. Starsze dyski 2.5" (<10G) bywaly w wersjach grubszej i cienszej, z ta grubsza bywal problem w niektorych malych lapikach. Teraz juz sie praktycznie nie spotkalem z tymi grubszymi (powyzej 10G).

Tak czy inaczej pewnie czeka Cie przekrecenie kilku srubek ;).

Ach... problemem moze byc jeszcze zalozone haslo na dysku, niektore rozwiazania sa poprostu nie do przejscia ;/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 gru 2006, o 12:42

Teraz wykopałem gdzieś z szafki starego laptopa Highscreen Handy 486 SX-25 i wsadziłem do niego ten dysk 20GB ale niestety on go nie widzi i teraz nie wiem czy ten laptop jest za stary żeby zobaczyć tak duzy dysk czy naprawdę coś jest nie tak z HDD.
Zaś ten dysk od starego laptopa jest własnie za gruby :/

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 30 gru 2006, o 16:56

Jasli Twoj dysk to 40G, to raczej napewno 486 jest za stary. Po drodze byly ograniczenia 8G (na ktore jeszcze mogl sie zalapac), oraz 32G na ktore prawie napewno sie zalapal.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 2 sty 2007, o 15:24

Witam. Mój dysk to 20GB.
Mam dosyć poważny problem, bo nie mam jak sprawdzić tego HDD wszyscy znajomi mają zaplombowane laptopy...
Szukam jakiegoś programu który "potrafiłby" sprawdzić czy ten kontroler działa.
Znasz może jakieś programy?
Najlepiej takie żeby móc nagrać na CD i zbotować z CD/DVD w lapie.

P.S. Obdzwoniłem cały Wałbrzych i nie mają nawet przejściówek z 2.5" na 3.5" co za bida z nędzą...

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 2 sty 2007, o 20:46

Hmm... no ja bym sie ratowal w pierwszej chwili probojac zabotowac z jakiegos Linuxa LiveCD, i przejrzal logi... Ew. podlaczyl dysk do 3.5"...

... ale u Ciebie pierwsze odpada ze wzgledu na brak choc troche obycia z Linux'em, drugie na brak przejsciowki :evil:

Kiedys sie obilem o LiveCD z Winda XP, moze to w polaczeniu z firmowymi programami compaq'a dalo by jakies rozwiazanie.

Ew. moze zajrzyj do elektronicznego za 2 zlaczami i tasma, tyle ze z rastrem 2mm - niestety sam tylko w wysylkowych widzialem dostepne - i zrobic przedluzke do podlaczenia 2-go dysku na zewnatrz.

Nic wiecej chyba mi nie przychodzi teraz do glowy.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 10 sty 2007, o 12:20

Podstawiłem HDD. Okazało się, że uszkodzony jest ten HDD z laptopa a nie (na szczęście) kontroler.
Dzięki za odp.

Pozdr.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”