Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTrojany Proxy i Crypt
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam serdecznie
Jestem amatorką w dziedzinie komputerów i zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Od jakiegoś czasu zagościły w moim kompie trojany TR/crypt.f.gen i Prxy.Agent.JI.33. Uruchamiają się wraz ze startem systemu. Skanowałam parę razy komputer i czasem antywir wykrywał te trojany ale na drugi dzień znów się pojawiały. Ukryły się w systemie 32 a ja nie wiem jak się ich pozbyć Prosze o pomoc
Jestem amatorką w dziedzinie komputerów i zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Od jakiegoś czasu zagościły w moim kompie trojany TR/crypt.f.gen i Prxy.Agent.JI.33. Uruchamiają się wraz ze startem systemu. Skanowałam parę razy komputer i czasem antywir wykrywał te trojany ale na drugi dzień znów się pojawiały. Ukryły się w systemie 32 a ja nie wiem jak się ich pozbyć Prosze o pomoc
Witam, no najlepiej albo uaktualnic baze wirusów w antywirusie bo inaczej moze nie wykryc wszystkich jeżeli ten nie pomaga to sciągnąć innego antywirusa (ja osobiście uzywam Nod32 i spisuje sie dobrze aktualizuje sie co 2 dni i informuje o zagrozeniach, ale wydaje mi sie że jest trudno dostepny ja go mam od kolegi), a ostatecznie można sformatowac komputer, to nie jest takie trudne jak wiekszosc laików mówi
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Format to już ostateczność... Ja formatuje dysk jak wymieniam płytę głowną, bo inny chipset.
Jeszcze nie miałem wira którego nie umiałbym się pozbyć... pewnie takie są, ale mnie to jeszcze nie dopadło.
Koleżanko.. najlepiej ściągnij program Hijakcthis i wklej loga na www.hijackthis.de tam sprawdzisz co jest zagrozeniem i usuniesz.
Nod32 możesz ściągnąc tutaj: www.nod32.pl (przed tym odinstaluj starego antywira)
Zaktualizuj bazę wirusów i przeskanuj partycję C
Jeszcze nie miałem wira którego nie umiałbym się pozbyć... pewnie takie są, ale mnie to jeszcze nie dopadło.
Koleżanko.. najlepiej ściągnij program Hijakcthis i wklej loga na www.hijackthis.de tam sprawdzisz co jest zagrozeniem i usuniesz.
Nod32 możesz ściągnąc tutaj: www.nod32.pl (przed tym odinstaluj starego antywira)
Zaktualizuj bazę wirusów i przeskanuj partycję C
Zainstalowałam Hijakcthisa i on tych trojanów nie wykrył. Znalazł mnóstwo innych zagrożeń ale proxy.agenta i crypta niestety nie. Czytałam w sieci troszkę o tych trojanach i wychodzi na to ze będę musiała zrobić format partycji C. Może jest jakaś inna rada
Nie będę chyba kombinowała z innymi programami antywirusowymi bo wydaje mi się antywir guard który mam jest dobry i zapewne poradził by sobie z tym co się przypałętało. Instalując ten program co piszesz musiałabym odinstalowac mój a potem nie będę umiała spowrotem go skonfigurować
Nie będę chyba kombinowała z innymi programami antywirusowymi bo wydaje mi się antywir guard który mam jest dobry i zapewne poradził by sobie z tym co się przypałętało. Instalując ten program co piszesz musiałabym odinstalowac mój a potem nie będę umiała spowrotem go skonfigurować
Witam. Ciężko pomóc tak na odległość.. rozumiesz...Te wirusy mam od conajmniej tygodnia więc się już zadomowiły :uhoh: ,podobno jednen z nich jest od wysyłania spamów przez mój komp :x
Nie poradzę sobie z tym sama więc liczę na pomoc informatyka, zobaczymy co powie.
Dziękuję Wam za pomoc :588: odezwę się jak pozabijam te zarazy :lol:
Ale swoją drogą od czego są informatycy w takiej sytuacji :) tyle, że połowa z tych co znam zawsze uważa, że format c: to jedyne wyjście... :/
Gdybym mieszkał bliżej to zaraz bym to zrobił dla Ciebie ;)
- Tommy Vercetti
- -
Trojany i inne wiry to jest prawdziwe przekleństwo
Od długiego czasu jakiś śmieć o nazwie :trojan downloader", czy jakoś podobnie siedzi na moim PC i nie moge go wygnać
Prawdopodobnie to on powoduje, że co jakiś czas otwiera mi się okno przeglądarki, w którym wyświetla się jakaś reklama, w pasku tytułu na początek pisze adclick cośtam, potem pojawia się reklama. Po tym jak to wyskoczy, otwieram menedżer zadań windows no i wyświetla mi nowy proces o nazwie durvily.exe, dwa tygodnie temu wyświetlało durvilx.exe, a na samym początku durvil1.exe
Nie wiem, co to za śmiecie, nie moge się ich pozbyć, ad aware zawsze znajduje te śmiecie, ale pomimo ich wykasowania znów wracają.
Dziwi mnie też, że ten sam wirus zmienia co jakiś czas nazwę procesu, który uruchamia.
Częściowo zapobiegam napadom wirusów nie zamykając systemu, tylko go hibernując, ale jeśli zamkne system, a potem od nowa załaduje, to podejrzanych procesów jest więcej, oprócz tych durvil...exe mam alg.exe, cisvc.exe, oraz sdhelp.exe i jestem pewien, że to wiry.
Wypróbuje ten program hijackthis, o którym tu wspomniano.
End podziwiam Cie, że jesteś w stanie rozprawić się z każdym wirem, który Ci się przypląta nie formatując dysku.
Od długiego czasu jakiś śmieć o nazwie :trojan downloader", czy jakoś podobnie siedzi na moim PC i nie moge go wygnać
Prawdopodobnie to on powoduje, że co jakiś czas otwiera mi się okno przeglądarki, w którym wyświetla się jakaś reklama, w pasku tytułu na początek pisze adclick cośtam, potem pojawia się reklama. Po tym jak to wyskoczy, otwieram menedżer zadań windows no i wyświetla mi nowy proces o nazwie durvily.exe, dwa tygodnie temu wyświetlało durvilx.exe, a na samym początku durvil1.exe
Nie wiem, co to za śmiecie, nie moge się ich pozbyć, ad aware zawsze znajduje te śmiecie, ale pomimo ich wykasowania znów wracają.
Dziwi mnie też, że ten sam wirus zmienia co jakiś czas nazwę procesu, który uruchamia.
Częściowo zapobiegam napadom wirusów nie zamykając systemu, tylko go hibernując, ale jeśli zamkne system, a potem od nowa załaduje, to podejrzanych procesów jest więcej, oprócz tych durvil...exe mam alg.exe, cisvc.exe, oraz sdhelp.exe i jestem pewien, że to wiry.
Wypróbuje ten program hijackthis, o którym tu wspomniano.
End podziwiam Cie, że jesteś w stanie rozprawić się z każdym wirem, który Ci się przypląta nie formatując dysku.
- Tommy Vercetti
- -
Musiałem usunąć tego loga, bo przecież rozjechał całe forum i nie miał to w ogóle być log z Ad-Aware tylko z Hijackthis i nie wklejasz go na forum tylko do www.hijackthis.de i tam pokazuje co jest grane i loga zrób przed wywaleniem tego "czegoś". End...
- Tommy Vercetti
- -