Witam
Drodzy forumowicze, czy na rynku są cyfrowe potencjometry sterowane równoległym sygnałem cyfrowym? Wiem, że są takie, które reagują na naciśnięcie guzika(głośniej/ciszej) ale ja chcę przetworzyć stan 4bitowego portu równoległego na konkretny opór. Najlepiej jakby takie potencjometry były i liniowe i logarytmiczne. Zetknęliście się z tym już? Jakie opory są dostępnę? Może znacie nazwy układów
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCyfrowe potencjometry
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Znalazłem super rozwiązanie - multipleksery http://www.elektroda.net/audio/cyfrowyregglosnosci.html
[ Dodano: 01-01-2007, 15:23 ]
Nie mogę tylko znaleść informacji jaki jest opór wejściowy każdego kanału
[ Dodano: 01-01-2007, 15:23 ]
Nie mogę tylko znaleść informacji jaki jest opór wejściowy każdego kanału
Jeśli potrzebujesz rozwiązań do audio to są specjalizowane i (moim zdaniem) o lepszych parametrach rozwiązania, a ich cena jest naprawdę przystępna.
Zastanawia mnie tylko informacja o 4 bitowym równoległym interfejsie (to tylko 16 poziomów regulacji) - czy sterowanie jest robione "na piechotę" w logice czy też będzie do tego zaprzęgnięty procek. Ile kanałów audio chcesz sterować i czy oprócz poziomu wzmocnienia/tłumienia sygnału chcesz również sterować charakterystyką częstotliwościową.
Adam.
Zastanawia mnie tylko informacja o 4 bitowym równoległym interfejsie (to tylko 16 poziomów regulacji) - czy sterowanie jest robione "na piechotę" w logice czy też będzie do tego zaprzęgnięty procek. Ile kanałów audio chcesz sterować i czy oprócz poziomu wzmocnienia/tłumienia sygnału chcesz również sterować charakterystyką częstotliwościową.
Adam.
Możesz podać nazwy tych potów? Jeśli oczywiście posiadasz, zerknąłbym także do dokumentacji. W jakich cenach one moga oscylować. Co do regulacji będzie to do poziomu głośności i regulacji tonów wysokich, średnich i niskich. 16poziomów to w zupełności wystarcza, a nie "zjada" mi całego 8bitowego portu proca do sterowania. Myślę, że takie rozwiązanie jest bardzo dobre, ponieważ sam układ nie wpływa na tor audio.[/i]
Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać selektor/przełącznik wejść audio oraz sterowanie poprzez I2C to proponuję przyjrzeć się TDA7339 – ostatnio płaciłem 25PLN. W zasadzie koszty elementów otoczenia TDA7339 to kolejne 25-30 PLN.
Oczywiście jeśli chcesz tylko dołożyć potencjometry do istniejącego już układu analogowego to TDA ci się nie przyda – poszperaj w linkach podanych przez Piotra.
Pozdrawiam,
Adam
Oczywiście jeśli chcesz tylko dołożyć potencjometry do istniejącego już układu analogowego to TDA ci się nie przyda – poszperaj w linkach podanych przez Piotra.
Pozdrawiam,
Adam