Witam Wszystkich !
Moja 3,5 letnia córka uszkodziła mi matrycę w moim monitorze LCD Acer AL1916W ( 19" - Panorama ).
Matryca jest pęknięta i zaczyna się trochę " rozlewać " na niebiesko na pęknięciu i tuż przy nim, pozatym monitor działa dobrze.
Nigdzie nie mogę znalaść matrycy do tego konkretnego monitora a w serwisie Acera powiedzieli mi że koszt samej matrycy przewyższa koszt całego monitora.
Dlatego proszę powiedżcie mi czy mogę obecną - uszkodzoną matrycę zastąpić inną, innego wymiaru, innego producenta, innego formatu ? - i jak to ewentualnie zrobić ?
W necie znalazłem kilka matryc w rozsądnych cenach ale żadna nie jest od Acera, żadna nie jest 19" ( są albo większe albo przeważnie mniejsze ) i praktycznie nie ma matryc panoramicznych.
- Proszę pomóżcie !
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUszkodzona matryca w Acer AL1916W - czy można zastąpić inną
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Albo rozkrecic monitorek i przeczytac na odwrocie matrycy z czym wlasciwie masz do czynienia. Bo moze sie okazac (co nawet jest prawdopodobne) ze bedziesz mogl polowac nie tylko na 19" Acera, ale i kilka innych, a wiec szansa wieksza.
Niestety w wiekszosci sprzedawanych USZKODZONYCH lcd'kow, padnieta jest wlasnie matryca.
Niestety w wiekszosci sprzedawanych USZKODZONYCH lcd'kow, padnieta jest wlasnie matryca.
-
- -
Po rozkręceniu monitora na matrycy znalazłem tylko symbol :
A190A2-A02-H-X.
A na płytce odpowiadającej za obraz znalazłem tylko symbol:
A190A2-H-S1.
Z Matrycy do owej płytki dochodzą dwie taśmy ( ilu pinowa jest ta matryca to naprawdę nie mam pojęcia ).
Dołączam kilka zdjęć: ogólny widok matrycy, widok płytki odpowiadającej za obraz z tymi dwiema taśmami, oraz płytki zasilacza.
Może te symbole komuś coć mówią bo po wpisaniu ich w Google niczego nie pokazuje, może ktoś wie co to za zaraza i czym można ją zastąpić ?
P.S.: Przepraszam za bardzo złą jakość fotografi - były one wykonane słabym telefonem komurkowym.
A190A2-A02-H-X.
A na płytce odpowiadającej za obraz znalazłem tylko symbol:
A190A2-H-S1.
Z Matrycy do owej płytki dochodzą dwie taśmy ( ilu pinowa jest ta matryca to naprawdę nie mam pojęcia ).
Dołączam kilka zdjęć: ogólny widok matrycy, widok płytki odpowiadającej za obraz z tymi dwiema taśmami, oraz płytki zasilacza.
Może te symbole komuś coć mówią bo po wpisaniu ich w Google niczego nie pokazuje, może ktoś wie co to za zaraza i czym można ją zastąpić ?
P.S.: Przepraszam za bardzo złą jakość fotografi - były one wykonane słabym telefonem komurkowym.