Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Uszkodzona matryca w Acer AL1916W - czy można zastąpić inną

AdamKętrzyn
-
-
Uszkodzona matryca w Acer AL1916W - czy można zastąpić inną

Postautor: AdamKętrzyn » 19 gru 2006, o 14:00

Witam Wszystkich !
Moja 3,5 letnia córka uszkodziła mi matrycę w moim monitorze LCD Acer AL1916W ( 19" - Panorama ).
Matryca jest pęknięta i zaczyna się trochę " rozlewać " na niebiesko na pęknięciu i tuż przy nim, pozatym monitor działa dobrze.
Nigdzie nie mogę znalaść matrycy do tego konkretnego monitora a w serwisie Acera powiedzieli mi że koszt samej matrycy przewyższa koszt całego monitora.

Dlatego proszę powiedżcie mi czy mogę obecną - uszkodzoną matrycę zastąpić inną, innego wymiaru, innego producenta, innego formatu ? - i jak to ewentualnie zrobić ?
W necie znalazłem kilka matryc w rozsądnych cenach ale żadna nie jest od Acera, żadna nie jest 19" ( są albo większe albo przeważnie mniejsze ) i praktycznie nie ma matryc panoramicznych.

- Proszę pomóżcie !

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 gru 2006, o 14:30

Pozostaje Ci tylko szukac takiego Acera uszkodzonego, ale ze sprawną matrycą...

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 19 gru 2006, o 16:30

Albo rozkrecic monitorek i przeczytac na odwrocie matrycy z czym wlasciwie masz do czynienia. Bo moze sie okazac (co nawet jest prawdopodobne) ze bedziesz mogl polowac nie tylko na 19" Acera, ale i kilka innych, a wiec szansa wieksza.

Niestety w wiekszosci sprzedawanych USZKODZONYCH lcd'kow, padnieta jest wlasnie matryca.

AdamKętrzyn
-
-

Postautor: AdamKętrzyn » 21 gru 2006, o 21:12

Po rozkręceniu monitora na matrycy znalazłem tylko symbol :
A190A2-A02-H-X.
A na płytce odpowiadającej za obraz znalazłem tylko symbol:
A190A2-H-S1.
Z Matrycy do owej płytki dochodzą dwie taśmy ( ilu pinowa jest ta matryca to naprawdę nie mam pojęcia ).
Dołączam kilka zdjęć: ogólny widok matrycy, widok płytki odpowiadającej za obraz z tymi dwiema taśmami, oraz płytki zasilacza.
Może te symbole komuś coć mówią bo po wpisaniu ich w Google niczego nie pokazuje, może ktoś wie co to za zaraza i czym można ją zastąpić ?

P.S.: Przepraszam za bardzo złą jakość fotografi - były one wykonane słabym telefonem komurkowym.
Załączniki
Zdjęcie(30).jpg
Zdjęcie(31).jpg
Zdjęcie(27).jpg
Zdjęcie(22).jpg

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”