Witam.
Po pierwsze chciałbym zaznaczyć, że jestem raczej laikiem w elektronice i prosiłbym o łagodne potraktowanie oraz w miarę przystępną odpowiedź
Posiadam telewizor PHILIPS 21PT1532/58 (od 9 lat). Do dzisiaj nie miałem z nim najmniejszych problemów.
Wczoraj został wyłączony wyłącznikiem głównym. Natomiast dzisiaj po włączeniu zapaliła się dioda 'stand by' i świeci nadal , ale sam tv nie działa. Nie reaguje ani na włączenie pilotem, ani na użycie przycisków + i - na obudowie. Nie czuć żeby coś się spaliło. Jeszcze zauważyłem przed chwilą, że wydaje z siebie buczenie gdy przychodzi sms na komórkę (tak już reagował).
Zdaję sobie sprawę, że ten opis to nie za wiele, ale prosiłbym o w miarę możliwości zdiagnozowanie, które elementy mogły ulec uszkodzeniu, co mu mogło się stać i jak zabrać się za naprawę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPhilips 21PT1532/58
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Co do chassis to na płycie napisane L6 A.
7805 nie znalazłem, myślę że chodzi o 7605 - wymieniłem spuchnięty elektrolit 2621 ale nic nie pomogło. Napięcie na tym 7605 ok. 4V.
Zimne luty i elektrolity przepatrzyłem i nic.
hm...oprócz diody zasilania nic nie działa.
Mógłbym prosić o dalsze poprowadzenie?
7805 nie znalazłem, myślę że chodzi o 7605 - wymieniłem spuchnięty elektrolit 2621 ale nic nie pomogło. Napięcie na tym 7605 ok. 4V.
Podeślij mi schemat na @ bo mało punktów mam na elektrodzie ;)Co do chassis to na płycie napisane L6 A.
Philips 21PT1532/58
Witam.
Jest to chassis L6.1
Nic nie pomierzyłeś... nic nie powiemy.
Sprawdź zasilanie procesora ( stabilizator 7805) tak na początek.
TV ma trochę lat to elektrolity po stronie pierwotnej zasilacza też podstaw.
Zimne luty... takie standardowe działania przy naprawach.
Dobre sobie jak by mu kondziory szczelily to by mu nawed led nie swiecila...Zrób tak wylutuj tranzystor od wysokiego napiecia i podłącz sztuczne obciążenie i wtedy pomierz wszytkie napięcia na przetwornicy a napewno znajdziesz usterke