Witam, szukałem schematu i nic.
Być może ma ktos taki monitor albo schemat?
Potrzebuję dowiedzieć się jak podłaczyć nowy kabel sygnałowy (od grafiki)
Niestety stary zostal urwany i w sumie wiem gdzie tylko podpiąc RGB a reszte 7 żył nie mam pojęcia ( bo w sumie nawet kolorami się różnią).
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodłączenie kabla w monitorze Hyundai Q770
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Tu masz jak podlaczyc piny VGA a reszta to tak rozkrecasz monitor i sprawdzasz gdzie sa podlaczone kable i zreguly jest gniazdko w chodzace w plyte. I tam powinno byc rozpisane ktory kabelek co To co Cie powinno najbardziej interesowac to znalesc H V i RGB (ktore mowisz ze znalazles) kazdy z kolorowych ma swoja wlasna mase czyli R(1) GDN R(6) itd mozesz we wtyczce zrobic mostek pomiedzy 5 i 10 i podlaczyc do masy. Piny 12 i 15 muszisz experymentalnie (to znaczy ze jak komp wykrywa model monitora to jest dobrze)
Z góry przepraszam, że rozgrzebuje tak stary temat, ale mam straszny problem.
Przerwał mi się kabel od monitora jak w temacie i po długich poszukiwaniach w internecie trafiłem na ten temat.
Zrobiłem wszystko tak jak napisał @ACeK, ale niestety monitor działa nie do końca.
Podczas uruchamiania komputera wszystko jest super pięknie, aż do momentu kiedy zaczyna się ładować windows. Monitor gaśnie i wyświetla "No Signal"
Otworzyłem obudowe monitora i odczytałem jakie sygnały gdzie wchodzą na płyte.
RGB, HS, VS, SDA oraz SCL podłączyłem według schematu gniazda VGA, ale zostały mi jeszcze dwa przewody: czarny i czerwony. Nie wiem co mam z nimi zrobić
Proszę o pomoc.
Przerwał mi się kabel od monitora jak w temacie i po długich poszukiwaniach w internecie trafiłem na ten temat.
Zrobiłem wszystko tak jak napisał @ACeK, ale niestety monitor działa nie do końca.
Podczas uruchamiania komputera wszystko jest super pięknie, aż do momentu kiedy zaczyna się ładować windows. Monitor gaśnie i wyświetla "No Signal"
Otworzyłem obudowe monitora i odczytałem jakie sygnały gdzie wchodzą na płyte.
RGB, HS, VS, SDA oraz SCL podłączyłem według schematu gniazda VGA, ale zostały mi jeszcze dwa przewody: czarny i czerwony. Nie wiem co mam z nimi zrobić
Proszę o pomoc.
A czy w rodzielczości 640x480 też tak się dzieje? Czyli BIOS widać, ale podczas przechodzenia na rozdzielczosc ustawioną w systemie wywala "No signal"? Bo jeśli tak, to raczej nie jest wina kabla.
Ja już niestety nie pamiętam tego monitora...
Znalazłem jeszcze to:
http://www.hardwarebook.net/connector/av/vga15.html
Ja już niestety nie pamiętam tego monitora...
Znalazłem jeszcze to:
http://www.hardwarebook.net/connector/av/vga15.html
Tą tabele z opisem już widziałem, a nawet się na niej opierałem. NIe wiem czy nie mam czegoś źle z masami. Tam oprucz ekranu idzie linka bez izolacji. Za bardzo nie wiem jak to podłączyć. Czy potrzebne są te piny 12 i 15. Pin 5 i 10 zwarłem i połączyłem z tą linką. Linka tra idzie na płyte (wtyczka na płycie, pin GND). Może to powinienem podłączyć do obudowy wtyczki VGA?
A jeśli nie kabla to czego to może być wina?
Temat rozwiązany. Kupiłem taki monitor za 30 zeta na allegro z plamami na kineskopie jako używany.
Pozdrawiam
A jeśli nie kabla to czego to może być wina?
Temat rozwiązany. Kupiłem taki monitor za 30 zeta na allegro z plamami na kineskopie jako używany.
Pozdrawiam