Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZmiana programu z AT90S4433 na ATmega8
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
Witam
Znalazłem i zrobiłem już Akwariowy kombajn z 12 2003
http://www.elportal.pl/index.php?module ... =&ceid=108
Wszystko było by fajnie, ale niestety za nic nie mogę kupić AT90S4433 i postanowiłem spróbować zastąpić go ATmega8.
Niestety tak na żywca nie chce działać i pewnie nawet nie powinien.
Nie potrafię zmienić programu sam tak żeby wszystko było Ok i nawet nie będę próbował, ponieważ nie mam o tym zielonego pojęcia.
Jeśli ktoś z was podjąłby się takiej pomocy będę bardzo wdzięczny i chętnie się jakoś zrewanżuję.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Mirek
Znalazłem i zrobiłem już Akwariowy kombajn z 12 2003
http://www.elportal.pl/index.php?module ... =&ceid=108
Wszystko było by fajnie, ale niestety za nic nie mogę kupić AT90S4433 i postanowiłem spróbować zastąpić go ATmega8.
Niestety tak na żywca nie chce działać i pewnie nawet nie powinien.
Nie potrafię zmienić programu sam tak żeby wszystko było Ok i nawet nie będę próbował, ponieważ nie mam o tym zielonego pojęcia.
Jeśli ktoś z was podjąłby się takiej pomocy będę bardzo wdzięczny i chętnie się jakoś zrewanżuję.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Mirek
Witam
Tak ustawiłem zewnętrzny kwarc (Fusebit A987: 1111). Kwarc ustawiony w programie jest 8Mhz i na płytce też mam taki zainstalowany.
Jesczem mam pytanie odnośnie konwersji z at90s4433 na atmega8. Czy trzeba zmieniać jakieś wartości w "wsadzie" do procesora? (czy w budowie te dwa procesory są odpowiednikami?)
Pozdrawiam
Darek
Tak ustawiłem zewnętrzny kwarc (Fusebit A987: 1111). Kwarc ustawiony w programie jest 8Mhz i na płytce też mam taki zainstalowany.
Jesczem mam pytanie odnośnie konwersji z at90s4433 na atmega8. Czy trzeba zmieniać jakieś wartości w "wsadzie" do procesora? (czy w budowie te dwa procesory są odpowiednikami?)
Pozdrawiam
Darek
Jeśli zewnętrzny pinout jest zgodny (łącznie z portami i ich nazwami) , to wystarczy zmienić zapis
i nie zapomnieć o zmianie ustawienia kwarców (fuse'ów)
W przeciwnym razie oprócz def.dat trzeba zmienić w całym programie nazwy pinów na Tobie odpowiadające.
A o tym wrszystkim sie dowiesz z Datasheet'ów ( datasheet.com )
Kod: Zaznacz cały
$Regfile = "m8def.dat"
na
$Regfile = "4433def.dat"
W przeciwnym razie oprócz def.dat trzeba zmienić w całym programie nazwy pinów na Tobie odpowiadające.
A o tym wrszystkim sie dowiesz z Datasheet'ów ( datasheet.com )
Witam
Dzięki za odpowiedz.
Właśnie to o czym piszesz zrobiłem zmieniłem z $Regfile = "4433def.dat" na $Regfile = "m8def.dat".
Piny się zgadzają bo wszystko działa jak należy. Jedynie problem tkwi w trochę wolniejszym zliczaniu czasu i nie zapisywaniu jednej wartości ustawień do pamięci EEPROM. Może na oryginalnym procesorze (tj. at90s4433) było by to samo.
Widocznie w programie jest jakiś mały błąd.
Spróbuje coś pokombinować może mi się uda coś wymyślić.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedz.
Właśnie to o czym piszesz zrobiłem zmieniłem z $Regfile = "4433def.dat" na $Regfile = "m8def.dat".
Piny się zgadzają bo wszystko działa jak należy. Jedynie problem tkwi w trochę wolniejszym zliczaniu czasu i nie zapisywaniu jednej wartości ustawień do pamięci EEPROM. Może na oryginalnym procesorze (tj. at90s4433) było by to samo.
Widocznie w programie jest jakiś mały błąd.
Spróbuje coś pokombinować może mi się uda coś wymyślić.
Pozdrawiam
-
- -
Właśnie natrafiłem na trudność z zakupem AT90S4433 odnośnie akwariowego kombajnu.
Czy mógłbym prosić kolegów o podesłanie programu na Atmega8 ?
Pozdrawiam Mariusz.
diag1@wp.pl
Czy mógłbym prosić kolegów o podesłanie programu na Atmega8 ?
Pozdrawiam Mariusz.
diag1@wp.pl
-
- -