Kiedys , dawno temu uczyli mnie że to sie nazywa pragmatyzm i jest doktryną ekonomiczną wyznawana w wielu państwach zachodnich a przede wszystkim w stanach zjednoczonych. Jest to zaktualizowana, rzeczywista wersja prawa rynku....cena rynkowa, jak można zauważyć, w niektórych przypadkach dość mocno ewaluuje obecnie w kierunku liberalnej doktryny, mówiącej, że dany towar (projekt?) wart jest tyle, ile ktoś jest w stanie (lub chce czy też po prostu ma taki kaprys) za niego zapłacić. ...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięIle wypadałoby mi wziąć pieniążków za takie zlecenie?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Szkoda, że ów ekonomiczny pragmatyzm (jednak dość selektywny) nie można w prosty sposób zaimplementować robiąc np. codzienne zakupy w sklepie albo płacąc rachunki za energię, gaz, wodę, itp...Kiedys , dawno temu uczyli mnie że to sie nazywa pragmatyzm i jest doktryną ekonomiczną wyznawana w wielu państwach zachodnich a przede wszystkim w stanach zjednoczonych. Jest to zaktualizowana, rzeczywista wersja prawa rynku.
Ależ można oczywiście, i nawet ludzie to na okragło stosują. Dlatego jeżdżą na targ czy wyprzedaże do hipermarketów, a w Warszawie pod Halę Mirowską. I dlatego wspomniałem o kartoflach - co tak uraziło guru( swoją drogą ciekawe dlaczego?). Robisz rozeznanie rynku i kupujesz tam, gdzie jest najtaniej. A producent nie kalkuluje że w tym roku na jego polu bylo mokro i dużo sie napracowal przy zbiorach, mało uzyskując. Wie że jak sąsiad sprzedaje po 2.50, to on musi sprzedawać za cene zbliżoną. I tu wlaśnie działa ten pragmatyzm i jednocześnie prawo rynku - Ty wybierasz gdzie najtaniej, a sprzedawca musi utrzymać sie w cenie bez względu na swoje kalkulacje bo wypadnie z konkurencji. I to robił wlaśnie elemid. Fachowo to się nazywa rozeznanie rynku.Szkoda, że ów ekonomiczny pragmatyzm (jednak dość selektywny) nie można w prosty sposób zaimplementować robiąc np. codzienne zakupy w sklepie albo płacąc rachunki za energię, gaz, wodę, itp...
Pozdrawiam i życzę tanich zakupów( niekoniecznie kartofli ).