Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kontroler PCI-IDE obsługuje napędy optyczne ???

Awatar użytkownika
Lucas286
-
-
Kontroler PCI-IDE obsługuje napędy optyczne ???

Postautor: Lucas286 » 25 lis 2006, o 14:19

Witam!
Chciałbym kupić taki kontroler jak w temacie, ponieważ ten na płycie chyba został uszkodzony ponieważ nie widzi dysku ani CD. Ale słyszałem że takie kontrolery nie obsługują napędów optycznych tylko dyski twarde. Chciałbym się dowiedzieć czy to prawda ? Może ktoś używa takiego kontrolera ?
Pzdr.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 25 lis 2006, o 16:40

a w necie nic nie ma na temat tego kontrolera?? musiałbyś datasheet poszukać

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Kontroler PCI-IDE obsługuje napędy optyczne ???

Postautor: pajaczek » 25 lis 2006, o 17:14

Ale słyszałem że takie kontrolery nie obsługują napędów optycznych tylko dyski twarde.

A to ciekawe by bylo, kontroler IDE, ale nie do konca IDE ?? A co z innymi napedami (magnetycznymi badz co badz) ??

W kazdym badz razie pierwsze slysze, by tak moglo byc. Wydaje mi sie to absurdalne, choc do tej pory mialem stycznosc raczej z zewnetrznymi SCSI, zadko IDE.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 25 lis 2006, o 17:17

Obrazek Dawniej byly kontrolery na osobnej karcie ale one byly pod ISA a co sie podnia podlaczylo hd czy cd rom nie mialo znaczenia dlatego sadze ze jesli jest karta PCI to tez nie ma znaczenia co podnia podepniesz. Tylko jaki w tym sens? Plyta glowna to zadne pieniadze i jesli cos niedziala to sie ja wymienia :idea: moze wstaw sobie karte SCSI wtedy w zaleznosci jaka uzyjesz mozesz miec 7 lub 15 urzadzen Obrazek

Awatar użytkownika
Lucas286
-
-

Postautor: Lucas286 » 26 lis 2006, o 20:07

Już doszedłem. Okazuje się że to zależy od producenta. Te trochę starsze kontrolery rzeczywiście nie obsługują napędów optycznych, te sprzedawane dzisiaj raczej w większości już obsługują :D

Pzdr.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”