Ten temat powtarzał się już dużo razy, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania! A więc bracik zostawil mi na jakis czas wzmacniacz samochodowy 600W i mam problem z jego podłączeniem. W wzmacniaczu jest wejście na kabel sterujący z radia. Gdy podłączyłem tylko napięcie to wzmacniacz nie chodził. Czym mam zastąpić ten kabel sterujący??
Mam jeszcze jedno pytanko- Jak przerobić do niego zasilacz komputerowy. Mam w chacie jeden zbędny zasilacz z komputera. JEst on na 100% sprawny. Ale jak go uruchomić?? Jak podłącze kabel od zasilacza do gniazdka to nie działa. POMÓŻCIE!!!

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz samochodowy w domu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Re: Wzmacniacz samochodowy w domu
1.Remote podłączamy do +12V (mostkujemy z zasilaniem)Ten temat powtarzał się już dużo razy, ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania! A więc bracik zostawil mi na jakis czas wzmacniacz samochodowy 600W i mam problem z jego podłączeniem. W wzmacniaczu jest wejście na kabel sterujący z radia. Gdy podłączyłem tylko napięcie to wzmacniacz nie chodził. Czym mam zastąpić ten kabel sterujący??
Mam jeszcze jedno pytanko- Jak przerobić do niego zasilacz komputerowy. Mam w chacie jeden zbędny zasilacz z komputera. JEst on na 100% sprawny. Ale jak go uruchomić?? Jak podłącze kabel od zasilacza do gniazdka to nie działa. POMÓŻCIE!!!
2.Jesli to zasilacz ATX to zwierasz zielony przewód do masy i wtedy się włączy.
Do zasilacza wpinasz jeszcze kondensator na wyj. 12V np. 16V/10.000uF i powinien ruszyć.
Jednak nie polecam takiego podłączania przy większych wysterowaniach wzmacniacz nie będzie się wyrabiał i tym samym straszliwie zniekształcał dźwięk.
Jeśli to naprawdę aż 600W to zasilacz od PC nie wyrobi się prądowo.
Najlepszym (czytaj najtańszym) rozwiązaniem tutaj podłączenie pod akumulator z prostownikiem.
Nie próbuj podłączać pod sam prostownik, bo ubijesz wzmacniacz na amen.
Wzmacniacz samochodowy w domu
Dzieki!! Wszystko działa. Tylko mam jeden problem - Jak załącze muzyke to meble skrzypią
hehe

Re: Wzmacniacz samochodowy w domu
Czyli wszychno ok. :)Dzieki!! Wszystko działa. Tylko mam jeden problem - Jak załącze muzyke to meble skrzypią :) hehe