Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Drgający obraz Medion MD1772ie

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Drgający obraz Medion MD1772ie

Postautor: end » 23 lis 2006, o 11:58

Witam. Dostałem ten monitor z przebitym trafem WN.
Dostałem zamiennik trafa, ale do 19" - wstawiłem i działa ok.

Po regulacji ostrości itp. monitor sprawuje się ok - własnie z niego piszę.

Jednak powstał taki dzwiny problem, że jak tylko włączę stronę czy np. Paint i na ekranie jest przewaga ciemnych kolorów to obraz zaczyna drgac po całości, ale nie jest to regułą.
Czasami sam tak od siebie zaczyna robić.

Na jasnym tle pomaga rozmagnesowanie kinola, na czarnym tle jeszcze bardziej wzmaga drganie i jedynym wyjściem z tej sytuacji jest wyłączenie i włączenie ponownie monitora przeciskiem ON/OFF

Nie mam pojęcia co to może być, mój stary SAMSUNG SyncMaster 700 działa poprawnie więc wykluczam jakieś pola magnetyczne i inne podobne zaklócenia jak i problem z kartą grafiki.

Macie jakieś pomysły?

ROM
-
-

Postautor: ROM » 23 lis 2006, o 23:14

Ele na zasilaniu główym wymieniłeś ? (najczęściej 22 lub 47 uF), parę latek to on już w końcu ma :) .

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 lis 2006, o 10:04

Ele na zasilaniu główym wymieniłeś ? (najczęściej 22 lub 47 uF), parę latek to on już w końcu ma :) .
Hej Rom
No elko powymieniałem "na wejście" po stronie pierwotnej. W sumie zawsze to robię gdy już robię kilkuletni TV czy monitor.

Napięcia wydają się być ok zgodnie ze schematem.

Dziwna sprawa, bo jeszcze się z tym nie spotkałem z taką usterką... Widocznie zbyt krótko żyję ;)
Powymieniam jeszcze ele po wtórnej choć "wyglądają" na zdrowe.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”