Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Monitor Samsung 795 df nie włącza się,nie pali dioda

KsiegowyMafii
-
-
Monitor Samsung 795 df nie włącza się,nie pali dioda

Postautor: KsiegowyMafii » 15 lis 2006, o 11:44

Witam!
Monitor, nie odpala, nie slychac pracy przetwornicy, dioda nie pali sie ani na zielono ani pomaranczowo po nacisnieciu przycisku wlaczenia.Zero reakcji. Ponoc niedawno zdarzalo sie, ze przy wlaczeniu nie odpalal za pierwszym razem az w koncu umarl.W srodku czysto, zero widocznych defektow.Monitor 1,5 roczny

Zmierzylem napiecie na wyjsciu mostka + -, pokazywalo 320 V.Dalej nie mierzylem jeszcze.

Wylutowalem tranzystor Q490 to na temat HOT-a i na mierniku wykazywal przerwe w obu kierunkach.
Wylutowalem Q414 i tak samo.Przy nim nozka srodkowa bodajze od bazy jest ucieta ale kawalek wystaje i ani w jedna strone ani w druga-tak jakby przerwa.

Wylutowalem diode D407 i tak samo zero przewodzenia w obu kierunkach.Przerwa?

Dioda D406 podobna sytuacja.....
IRF-ow nie sprawdzalem.Albo mi sie wydaje albo monitor jak po burzy.Nie wymienialem jeszcze tych elementow.Pewnie bedzie klopot z ich znalezieniem albo zamiennikow.

Troche lutow poprawilem, bezpiecznik caly.Teraz nie wiem, czy nie odpalanie spowodowane jest uszkodzeniami ww elementow czy jest uszkodzone cos jeszcze?Trafopowielacz w czarnym scenariuszu?Oznaczenie trafa spisalem FOM17A012 Rev. 1, SAMSUNG C41215C

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 lis 2006, o 12:24

Schemat masz?

KsiegowyMafii
-
-

Samsung 795 DF

Postautor: KsiegowyMafii » 15 lis 2006, o 13:59

Krolu zloty mam:)tyle tylko czy po wymianie przynajmniej HOT-a przynajmniej dioda sie zapali albo w ogole odpali.Moje gg 329647 gdybys mial chwile, jesli pojdzie pomyslnie opisze dalszy przebieg dzialan tutaj

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”