Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomóżcie proszę humaniście!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Przyznaje od razu otwarcie - jako totalny humanista pojęcie o elektronice mam mniejwięcej takie, jak większość z was o poezji starorosyjskiej. Potrzebuję pomocy. Pytanie jest następujące - jeśli na urządzeniu mam napisane INPUT: 230v, 140mAmp, to jak można by to porównać do żarówki 100W (chodzi o obciążenie sieci)?
Re: Pomóżcie proszę humaniście!
Jak to bedzie w starorosyjskim nie wiem ale:Przyznaje od razu otwarcie - jako totalny humanista pojęcie o elektronice mam mniejwięcej takie, jak większość z was o poezji starorosyjskiej. Potrzebuję pomocy. Pytanie jest następujące - jeśli na urządzeniu mam napisane INPUT: 230v, 140mAmp, to jak można by to porównać do żarówki 100W (chodzi o obciążenie sieci)?
jezeli zalozymy, że 230V to wartość skuteczna napiecia przemiennego sieci energetycznej, a zarówka jest obciążeniem rezystancyjnym, to prąd przez nią pobierany ma wartość ok 430mA. Z tego wynika, ze żarówka obciąża siec bardziej niż to tajemnicze urządzenie. Oczywiście nie znamy charakteru obciążenia.
Pomóżcie proszę humaniście!
Proszę wymnożyć 230V x 0.14A = 32.2W
(140mAmp=0.14A)
Masz porównanie do 100W żarówki i zarazem odpowiedź. Mam na mysli napięcie i prąd przemienny!
Pozdr GB
(140mAmp=0.14A)
Masz porównanie do 100W żarówki i zarazem odpowiedź. Mam na mysli napięcie i prąd przemienny!
Pozdr GB
Dzięki wszystkim za odpowiedzi - teraz to już proste, inne urządzenia mogę sobie sam policzyć
PS. Tajemnicze urządzenie, to zasilacz do telefonu bezprzewodowego - mam tam kilka zasilaczy na jednym rozgałęziaczu i chciałem wiedziec, czy nie przesadzam z obciążeniem gniazdka. Ale w takim układzie wychodzi mi max jakieś 300W razem (bo jest tam jeszcze i drukarka i kilka innych rzeczy). To chyba jeszcze ok?
PS. Tajemnicze urządzenie, to zasilacz do telefonu bezprzewodowego - mam tam kilka zasilaczy na jednym rozgałęziaczu i chciałem wiedziec, czy nie przesadzam z obciążeniem gniazdka. Ale w takim układzie wychodzi mi max jakieś 300W razem (bo jest tam jeszcze i drukarka i kilka innych rzeczy). To chyba jeszcze ok?
Spokojne ok. Jesli idzie o gniazdko oczywiscieAle w takim układzie wychodzi mi max jakieś 300W razem (bo jest tam jeszcze i drukarka i kilka innych rzeczy). To chyba jeszcze ok?
Btw. Najpoprawniejszej odpowiedzi udzielil Tomek_j.
Obliczenia Mrq i GB oczywiscie (z duzym przyblizeniem) spelnia swoje zadanie, jak dla humanisty spokojnie wystarczy
A to ciekawe, bo jak wspomnial Tomek nie znamy charakteru obciazenia. Natomiast dla STALEGO nie mialo by to znaczenia, i obliczenie bylo by w pelni poprawne (dla przemiennego nie W tylko VA, bo wyjdzie Ci moc pozorna nie czynna - czynna jest niewieksza od pozornej, liczniki zuzycia energii licza moc czynna, na ogol).Mam na mysli napięcie i prąd przemienny