Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Telewizora sie restartuje

dokii
-
-
Telewizora sie restartuje

Postautor: dokii » 10 paź 2006, o 12:17

Witam
Posiadam telewizor marki Tevion 29 cali model MD 7115 VTS-A ktory po zalaczeniu z pilota pochodzi okolo minuty a potem sie wylaczy i przlacza na kanal pierwszy czasem jest tak ze sie wylaczy ale juz sie niewlaczy oznaki sa tego ze dioda stand by niezapala sie po takim wylaczeniu od razy tylko po jakiejs chwili i tak sie dzieje wkolko
Pytanie moie brzmi co to moze byc i jakie koszta moga byc naprawy ?
Pozdrawiam :567:

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 10 paź 2006, o 21:03

wydaje mi się że problemem jest (tak jak zawsze) zuzycie elektrolitów(puchną po porostu) wymień wszyskie spuchniętę a zwłaszcza te po pierwotnej stronie trafa zasilania

pozdrawiam

ROM
-
-

Postautor: ROM » 10 paź 2006, o 21:35

Nie sądzę, żeby na wszelkie dolegliwości TV pomagała wymiana elek, a już napewno w tym przypadku.
Przyczyn takiego zachowania może być wiele... np. w w niektórych modelach Sony szwankująca pamięć.

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 10 paź 2006, o 21:52

Przyczyn takiego zachowania może być wiele...
Dlatego warto sprawdzić wiadomo będzie czy to jest przyczyną czy nie jeśli nie to trzeba szukać dalej jeśli elektrolity spuchnięte-wymienić i sprawdzić poprawność działania

dokii
-
-

Postautor: dokii » 19 paź 2006, o 14:14

Witam Ponownie

telewizor odebralem od elektronika i chyba mnie naciol na 80 zl ponoc pamiec zaprogramowac musial i jakies luty poprawic
Pozdrawiam
P.S dzieki za podpowiedzi

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 19 paź 2006, o 15:44

czy TV juz poprawnie pracuje?? po wizycie u elektronika???

ps
mógł wgrac dump do pamięci i mogło to byc powodem usterki

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Re: re

Postautor: mulkey » 19 paź 2006, o 20:15

mógł wgrac dump do pamięci
mozna wyjasnic bo chcialbym wiedzic co to oznacza ?

ROM
-
-

Postautor: ROM » 20 paź 2006, o 00:03

Witam Ponownie

telewizor odebralem od elektronika i chyba mnie naciol na 80 zl ponoc pamiec zaprogramowac musial i jakies luty poprawic
Pozdrawiam
Naciął ??? :? , niby jak?.Telewizorek działa poprawnie, a przecież szwankował.To za ile chciałeś mieć ten tv naprawiony ?.Może najlepiej za darmo?.
Wszyskim się wydaje, że to takie proste, ale mało kto zdaje sobie sprawę ile trzeba w to włożyć własnej wiedzy, a żeby ową zdobyć trzeba też na to poświęcić sporo czasu, że nie wspomnę o oprzyżądowaniu, wszak pamięci nie zaprogramował używając magicznego zaklęcia.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 paź 2006, o 10:37

Witam Ponownie

Pozdrawiam
Naciął ??? :? , niby jak?.Telewizorek działa poprawnie, a przecież szwankował.To za ile chciałeś mieć ten tv naprawiony ?.Może najlepiej za darmo?.
Wszyskim się wydaje, że to takie proste, ale mało kto zdaje sobie sprawę ile trzeba w to włożyć własnej wiedzy, a żeby ową zdobyć trzeba też na to poświęcić sporo czasu, że nie wspomnę o oprzyżądowaniu, wszak pamięci nie zaprogramował używając magicznego zaklęcia.
Popieram Twoją wypowiedź ROM bardzo dobrze rozumiesz to czego nie rozumieją Ci którzy nie mają pojęcia o serwisowanu sprzętu...

ROM
-
-

Postautor: ROM » 21 paź 2006, o 23:57

To dlatego, że nieraz muszę się męczyć z pogrzebanym sprzętem, gdzie jakaś "złota rączka" (i do tego jeszcze w wstanie wskazującym), próbuje swoich sił, a całą swoją wiedzę opiera na gotowych informacjach z różnych for... :( .
Ludzie nie bardzo rozumieją nowoczesną technikę, która jako żywo trąci czarną magią, i to co znajduje się w "pudełku z ekranem" jest dla nich wiedzą tajemną, więc jak przychodzi ktoś co tą wiedzą włada, spoglądają na niego z wielką podejrzliwością :D.
Stąd to już tylko mały kroczek do podejrzeń typu "chyba mnie naciął".

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 22 paź 2006, o 10:22

Nie jestem fachowcem... a prędziej amatorszczyzną do potęgi n.

Ale staram się rozumieć to co robię i częto też naprawiam po takiej "złotej rączce".

Co do for internetowych to tez racja, ale czasami to pomaga, bo niejeden "fachura" trafił na sprzęt co go zagiął i nie mógł sobie poradzić i takie forum go poratowało.

P.S. Zaraz zrobimu z tego tematu totalny off topic... :twisted:

ROM
-
-

Postautor: ROM » 23 paź 2006, o 21:17

"..Co do for internetowych to tez racja, ale czasami to pomaga, bo niejeden "fachura" trafił na sprzęt co go zagiął i nie mógł sobie poradzić i takie forum go poratowało. "
Dlatego też do forum jako takiego nie nic nie mam, nawet sam często szukam tam różnych informacji :), także odpowiadam (jeśli oczywiście mam coś na dany temat do powiedzenia i widzę, że user ma jakieś pojęcie w danej materii).

Chyba trzeba będzie część postów wydzielić na osobny topic :D

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 24 paź 2006, o 09:53

...i widzę, że user ma jakieś pojęcie w danej materii
No właśnie, bo jak ktoś zadaje pytanie w stylu:

"Telewizor przestał działać, co mogło się zepsuć?"

No to nawet nie odpowiadam w takim tamecie, bo szkoda czasu.
Pomyślałem, żeby takie posty od razu blokować, bo to przecież przesada...

ROM
-
-

Postautor: ROM » 29 paź 2006, o 19:42

Bardzo dobry pomysł :).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 paź 2006, o 00:06

Bardzo dobry pomysł :).