Witam.
Czy ktoś wie, jak można zmierzyć lub wyliczyć moc generatora WN na bazie trafo z TV ??
Mam zamiar zbudować miniaturową cewkę tesli i program, który oblicza wszystko potrzebuje mocy transformatora zasilającego
Zauważyłem, że w zależności od mocy tego trafa zmienia się pojemność konda rezonansowego, a co za tym idzie reszta parametrów cewki tesli
Potrzebuje wiedzieć jaką moc daje moja przetwornica, ponieważ tylko wtedy dane wyliczone przez program będą prawdziwe i tesla zadziała prawidłowo.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak zmierzyć lub wyliczyć moc generatora WN ??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Tommy Vercetti
- -
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
- Tommy Vercetti
- -
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Tommy_Vercetti
Podam Ci moją metodę szacowania tego parametru.
Mierzysz prąd, który pobiera generator (w amperach) - to jest ukryte pod literą I
Mierzysz napięcie, jakim jest zasilany układ(w woltach) - to jest ukryte pod literą U
Mnożysz. Wynik w pełnych watach. ( P=I*U )
Masz moc, jaką pobiera generator. Aby w przybliżeniu obliczyć, jaką moc oddaje generator mnożysz moc pobieraną przez 0,8 (80% sprawności zakładam, na pewno jest to sprawą dyskusyjną ).
Podam Ci moją metodę szacowania tego parametru.
Mierzysz prąd, który pobiera generator (w amperach) - to jest ukryte pod literą I
Mierzysz napięcie, jakim jest zasilany układ(w woltach) - to jest ukryte pod literą U
Mnożysz. Wynik w pełnych watach. ( P=I*U )
Masz moc, jaką pobiera generator. Aby w przybliżeniu obliczyć, jaką moc oddaje generator mnożysz moc pobieraną przez 0,8 (80% sprawności zakładam, na pewno jest to sprawą dyskusyjną ).
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Tommy Vercetti
- -